Hlavní obsah

Šéfovi malajsijských letových dispečerů zlomily vaz chyby v pátrání po zmizelém letadle

Foto: AP

Ministr dopravy Anthony Loke (vlevo), předseda úřadu pro civilní letectví Azharuddin Abdul Rahma.

Reklama

Ve vyšetřovací zprávě se mimo jiné uvádí, že dispečeři letového provozu v Kuala Lumpur nedodrželi standardní nouzové postupy.

Článek

Šéf malajsijského úřadu pro civilní letectví Azharuddin Abdul Rahma rezignoval na svůj post poté, co vyšetřovatelé zveřejnili závěrečnou zprávu ze zmizelého letu MH370. Podle serveru Skynews.com ve svém prohlášení Rahma píše, že i když nikdo neobvinil letový dispečink v Kuala Lumpur ze zmizení letu, z vyšetřovací zprávy plyne, že pracovníci letového provozu nedodrželi standardní nouzové postupy.

„S politováním a po mnoha úvahách jsem se rozhodl rezignovat na svůj post předsedy úřadu pro civilní letectví v Malajsii. Účinnost nabyde v platnost za čtrnáct dnů od dnešního složení funkce,“ uvedl Rahma ve svém prohlášení.

Ve zprávě, která má více než 400 stran, vyšetřovatelé uvádějí, že letadlo bylo úmyslně odkloněno. Důvod zmizení ale nejsou schopni určit. Podle nich však došlo mimo jiné k pochybení i na straně řídicího střediska letového provozu v Kuala Lumpur, protože dispečeři nezvládli běžný nouzový postup a ani se nepokusili varovat vzdušné obranné síly, nebo alespoň o tom neexistují žádné důkazy. Zřejmě ani nesledovali po celou dobu radar.

Co stojí ve zprávě o zmizelém letadle:

Video: Jan Marek, AP, Reuters

Ministr dopravy Anthony Loke na tiskové konferenci řekl, že v letovém středisku zřídí interní komisi, která bude mít za úkol zformulovat pro letové dispečery doporučení a možné postupy v nouzových situacích.

Boeing 777 malajsijských aerolinek s 239 lidmi na palubě zmizel z radarů 4. března 2014 během cesty z Kuala Lumpur do Pekingu. Letadlo se zřejmě zřítilo v jižní části Indického oceánu, když se z neznámého důvodu odklonilo od své původní trasy.

Reklama

Související témata:
Zmizelý

Doporučované