Hlavní obsah

Setkám se jen s těmi oběťmi, které za sebou mají ukončené policejní šetření, vzkázal Duka

Sexuální násilí v církvi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsem připraven se s oběťmi sexuálního násilí v církvi setkat, říká Dominik Duka poté, co Televize Seznam odvysílala reportáž o muži zneužívaném v dominikánském řádu. Hlava katolické církve ale v narážce na případ Patrika Růžičky dodává, že se hodlá setkávat jen s těmi, které za oběti označilo ukončené vyšetřování policie.

Článek

Od února marně žádá muž s pseudonymem Patrik Růžička omluvu od kardinála Dominika Duky. Jako oběť sexuálního násilí v církvi tvrdí, že se Duka v roce 1994 dostatečně nevěnoval jeho varování ze strany chování duchovního z dominikánského řádu. A umožnil tak podle něj další trestné jednání.

„V tom mém případu zaznělo tolik nepravd, že zvažuji podat trestní oznámení na kardinála Duku, aby se ozřejmila jeho role v mém případu i v zodpovědnosti za pachatele, které přijímal do řádu,“ sdělil před kamerou Patrik Růžička.

Muž, který dodnes trpí těžkým traumatem, také žádá schůzku s kardinálem. Několik dní pražské arcibiskupství na dotazy redakce, zda se k takovému kroku chystá, nijak nereagovalo. Po odvysílání reportáže přišla odpověď, ve které se arcibiskupství odkazuje na to, že Duka už v březnu podal trestní oznámení na neznámé pachatele.

„Vámi zmíněný muž, který nyní vystupuje pod pseudonymem Patrik Růžička, vystupoval i v reportáži pořadu České televize 168 hodin ze dne 3. března 2019. A v respektování anonymity výpovědí podal pan kardinál trestní oznámení na neznámé pachatele ihned po odvysílání reportáže. Podotýkáme, že toto trestní oznámení se v konečné fázi vyšetřování může týkat kohokoliv. Pan kardinál spoléhá na to, že policie bude jednat, a proto nebudeme sdělovat žádné další informace ohledně jakéhokoliv případu, pokud nedojde k jeho řádnému prošetření a ukončení,“ uvedl pro Seznam.cz mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman.

„Dovolujeme si také upozornit, že se pan kardinál jako diecézní biskup po skončení vyšetřování již s oběťmi setkával a je i nadále připraven se s oběťmi, které prokazatelně označilo ukončené vyšetřování Policie ČR, setkat. Ovšem bez přítomnosti médií,“ dodal.

Duchovní, který se podle výpovědí Patrika Růžičky dopouštěl sexuálního zneužívání, je už několik let po smrti. To samozřejmě výrazně komplikuje šetření. Jednu část trestního oznámení přesto státní zastupitelství už smetlo ze stolu. Jde ovšem o záležitost, která se netýká samotného sexuálního zneužívání, ale toho, že Duka upozorňoval na to, že ho patrně v souvislosti se sexuálními skandály v církvi údajně někdo vydírá po e-mailu.

„Státní zástupkyně vyřizující tuto část podání neshledala podezření ze spáchání trestného činu. Podání nebylo postoupeno policejnímu orgánu, podání bylo bez dalšího založeno, o čemž byl podatel vyrozuměn,“ uvedl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Sexuální zneužívání v církvi se ale vedle právních norem řídí také církevními nařízeními. Podle papežského dekretu Motu Proprio by měli duchovní dbát na to, aby církev k lidem, kteří popisují své trápení, přistupovala s respektem a pomáhala jim.

Reklama

Doporučované