Hlavní obsah

Sex, jen když oba vysloví nahlas souhlas. Španělská vláda představila nový zákon o znásilnění

Španělská vláda připravuje nový zákon o znásilnění.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Španělská levicová vláda předloží návrh nového zákona o souhlasu s pohlavním stykem. Měl by pomoci obětem znásilnění. Podobný zákon vešel v platnost na začátku června ve Švédsku.

Článek

Levicová vláda předloží španělskému parlamentu návrh nového zákona, který bude nově - a přesněji - popisovat znásilnění.

Podle zákona musí být před zahájením sexu vysloven souhlas - vše ostatní bude bráno za znásilnění. V návrhu zákona výslovně stojí: „Ano znamená ano, a vše ostatní, včetně nulové reakce, znamená ne“.

Pohlavní styk bez hlasitého souhlasu bude posuzován jako znásilnění.

Dosavadní zákon ve Španělsku vyžaduje jako podmínku aby byl čin kvalifikován jako znásilnění, aby oběť byla vystavena násilí a zastrašování a dala to najevo.

„Pokud žena expresivně neřekne ano, všechno ostatní znamená ne,“ řekla Carmen Calvo Poyatová, španělská náměstkyně premiéra a ministryně pro rovnost.

Návrh zákona vznikl kvůli případu skupinového znásilnění osmnáctileté dívky z roku 2016. Tu během známého Běhu v Pamploně znásilnila skupina pěti mužů, kteří svůj čin zdokumentovali na video. Protože na nahrávce dívka mlčí a je pasivní, soud rozhodl, že se nejedná o znásilnění a změnil obvinění na sexuální napadení. Jeden ze soudců dokonce poznamenal, že z nahrávky to vypadá, jako že se dívka dobře baví.

Minulý měsíc muže propustili na kauci z vazby, ačkoli jim hrozí devítiletý trest. Mezi násilníky jsou voják a strážník, kteří se vrátili do služby. Případ Vlčí smečky (přezdívka mužů) vyvolal vlnu demonstrací napříč celým Španělskem.

Znásilněná dívka poslala dopis španělské televizi, ve kterém píše: „Nemlčte, protože když o tom nemluvíte, tak je necháváte vyhrát. Nikdo by tímhle neměl procházet. Nikdo by neměl litovat toho, že si dal skleničku, že se bavil s lidmi, že šel domů sám, nebo že nosí minisukně.”

Reklama

Související témata:

Doporučované