Hlavní obsah

Si Ťin-pching podle vtipálků vypadá jako Medvídek Pú. Čína kvůli tomu zakázala disneyovku Kryštůfek Robin

Čína zakázala disneyovku Kryštůfek Robin.Video: Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na film Kryštůfek Robin americké společnosti Disney se v Číně nikdo oficiálně nepodívá. Podle serveru Hollywood Reporter za tím stojí postavička Medvídka Pú, která se stala symbolem odpůrců komunistické strany a lídra země Si Ťin-pchinga.

Článek

Čínský prezident Si Ťin-pching je k postavičce Medvídka Pú přirovnáván už od svého nástupu do funkce v roce 2013. Podle autorů koláží čínského lídra a pohádkovou postavičku spojuje zejména vzhled. Oba jsou prý podobně malí a obtloustlí.

K jejich vizuální podobě odkazuje zejména obrázek, na kterém Medvídek Pú kráčí po boku vysokého a hubeného Tygra, zatímco Si Ťin-pchingovi dělá společnost o poznání vyšší a hubenější Barack Obama.

Autoři některých koláží ale jejich význam posouvají o něco dále. Zatímco Medvídek Pú nikdy neodolal medu, Si má podle nich podobný vztah s politickou mocí. Čínská vláda z ústavy vymazala položku o omezení volebních období jednoho prezidenta. Si tak může vládnout dlouhá desetiletí.

Čínská cenzura bojuje s obrázky zesměšňujícími tamního prezidenta kolujícími po internetu už dlouho. Nyní kvůli strachu z jejich většího rozšíření zablokovala i nový film společnosti Disney.

Podle jiného zdroje serveru Hollywood Reporter ale za stopkou pro nový rodinný film stojí kvóta na vysílání zahraničních filmů v čínských kinech, přičemž do asijské země mají v blízké budoucnosti zamířit věhlasnější holywoodské produkce.

Si Ťin-pching není jediným světovým lídrem, u kterého si internetoví vtipálci všimli nápadné podobnosti s pohádkovou postavičkou. Ruský prezident Vladimir Putin se v minulosti dočkal porovnání se skřítkem Dobbym z čarodějnické ságy o Harrym Potterovi.

Čínská cenzura kvůli Medvídkovi Pú zablokovala dokonce i satirický pořad Johna Olivera Last Week Tonight. Britský komik v něm minulý měsíc Si Ťin-pchinga kritizoval a uvedl, že zátahy proti obrázkům s pohádkovou postavičkou nejsou nejlepší demonstrací síly.

Reklama

Související témata:

Doporučované