Hlavní obsah

Si Ťin-pching přivítal v Pekingu Putina, první dohoda stvrdila zakázku pro Rosatom

Vladimira Putina přivítal v Číně Si Ťin-pching.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin po dnešním příletu do Pekingu prohlásil, že upevňování vztahů s Čínou patří mezi hlavní priority Ruska. Cílem jeho návštěvy je především potvrdit dobré vztahy, posílit vzájemný obchod a ekonomickou spolupráci.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin přicestoval do Číny, aby upevnil dobré vztahy se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Čínský prezident ho přivítal na náměstí Nebeského klidu v Pekingu. Společné jednání prezidenty teprve čeká, Putin se v Číně má zdržet až do neděle.

V prvním kole jednání bylo podepsáno několik významných rusko-čínských dohod, včetně kontraktů ruské jaderné agentury Rosatom na výstavbu čtyř jaderných reaktorů v Číně.

Putin před zahájením rozhovoru s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem zdůraznil, že stabilní součinnost s Čínou je nadále jedna z nejdůležitějších priorit Ruska a že spolupráce obou zemí dosáhla nebývalé úrovně. Nešetřil přitom chválou na současné vztahy obou zemí, které pojí „tradiční přátelství a vzájemný respekt“.

Putin má s čínským prezidentem velmi dobré vztahy. To sám doložil ve středečním rozhovoru poskytnutém čínské státní televizi, během něhož řekl, že Si Ťin-pching je jediným světovým politikem, kterého pozval na oslavu svých narozenin.

Zatím jsou podepsány dohody Rosatomu s čínskými partnery týkající se jaderné energetiky. Podle poskytnutých informací jde o dodávku čtyř nejnovějších ruských reaktorů VVER-1200. Dva budou vybudovány v jaderné elektrárně Sü-ta-pao a dva jsou určené pro jadernou elektrárnu Tchien-wan.

Dohody se dotknou i českých společností

Podle viceprezidenta Inženýrské akademie ČR Aleše Johna je tento balík dohod významný i pro české společnosti, které se už výstavby čínských jaderných elektráren účastnily - jako například Armatury Group, Kabelovna Kabex, Modřany Power, MSA, Sigma Group a ZPA Pečky. „Rusko-čínská smlouva pro výstavbu dalších bloků v elektrárně Tchien-wan otevírá další příležitosti pro české společnosti, které jsou etablované v dodavatelském systému Atomstrojexportu, pod jehož hlavičkou má být projekt realizován,“ uvedl John.

Další významnou rámcovou dohodu podepsala dnes ruská rozvojová banka VEB s Čínskou rozvojovou bankou. Na jejím základě může čínský partner na projekty financované VEB poskytnout úvěr až do výše 65 miliard jüanů (přes 222 miliard korun).

„V současné době existuje kolem 70 projektů, které můžeme spolufinancovat, což významně přispěje ke koordinaci integračních procesů,“ uvedl při této příležitosti podle agentury Reuters ředitel VEB Igor Ivanov.

Reklama

Související témata:

Doporučované