Hlavní obsah

Sibiř zasáhly povodně, v oblasti platí výjimečný stav

Povodním musí čelit více než 33 tisíc obyvatel.Video: Reuters

 

Reklama

Záplavy zasáhly sever Ruska. Poškodily více než 80 vesnic. Prezident Vladimir Putin poslal do zatopených oblastí pomoc.

Článek

Silné deště zasáhly desítky vesnic na jihovýchodě Sibiře. Stovky lidí přišly o domovy a hospodářská zvířata. Podle serveru Deutsche Welle zemřelo minimálně 14 lidí a 13 se pohřešuje.

V sibiřském regionu Irkutsk záchranáři vyhlásili stav ohrožení. Řeka Angara se v důsledku několikadenních dešťů vylila z koryta a zničila desítky vesnic. Podle místních médií povodně celkem zasáhly 83 vesnic, ve 40 z nich byla voda ohrožující životy ještě během úterý.

Povodním musí čelit více než 33 tisíc obyvatel. Z nich asi 1200 vyhledalo lékařskou pomoc a 190 záchranáři převezli do nemocnice.

Prezident Vladimir Putin při návštěvě zatopené oblasti řekl, že záchranáři nemají moc času na práce, kterými by odstranili vzniklou škodu.

„Léto je tu krátké a zima přichází brzy,“ řekl Putin, který se v Irkutsku zastavil na cestě ze summitu světových vůdců G20. Ten se konal minulý týden v Japonsku.

Na jeho příkaz poslal ruský ministr obrany Sergej Šojgu do zatopeného regionu pomoc. Ta se v Irkutsku zúročí v podobě více než 1300 dobrovolníků, vozidel a letadel.

Silné přívaly deště vystřídaly období sucha, kvůli kterému v dubnu docházelo v oblasti u jezera Bajkal k častým požárům.

Reklama

Doporučované