Hlavní obsah

Silné deště na jihu Francie si podle vyžádaly nejméně 11 mrtvých

Záplavy na jihu Francie: Departement Aude čelí nejhorším záplavám od roku 1891.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Jih Francie v noci na pondělí zasáhly prudké deště a záplavy. Podle francouzských médií si vyžádaly nejméně jedenáct obětí. Původní bilance hovořila nejméně o třinácti mrtvých. Podle meteorologické služby Vigicrues zasáhly střední část údolí řeky Aude nejhorší povodně od roku 1891.

Článek

Podle listu Le Monde je dalších osm lidí těžce zraněno a dvě osoby se pohřešují. V departmentu Aude v úterý kvůli vodě zůstaly uzavřené školy a k pondělnímu večeru zůstalo nejméně 1500 domácností bez elektřiny. Podle listu jsou záplavy nejtragičtější katastrofou spojenou s počasím na území Francie za posledních deset let.

Při prudkém dešti na na jihu Francie podle meteorologů v rozmezí několika hodin v noci na pondělí napršelo tolik vody jako za normálních podmínek za několik měsíců. Podle Le Monde řeka vystoupala až do osmimetrové výšky a kulminovala v pondělí ve 14 hodin.

Emmanuel Macron v pondělí přislíbil brzkou návštěvu zasažené oblasti. V projevu vyjádřil solidaritu s oběťmi a ocenil příkladnou mobilizace záchranářských služeb.

Podle informací prefekta Alaina Thiriona je jednou z obětí žena, patrně řádová sestra, kterou smetla vzedmutá voda ve městě Villardebelle. Nejméně jednoho člověka zastihla velká voda ve spánku. Kromě toho byl se zraněními převezen do nemocnice jeden člověk poté, co se zřítil dům ve městě Cuxac, řekl prefekt televizi BFM-TV.

Tři z mrtvých pocházejí z obcí Villardonnel a Villegailhenc poblíž města Carcassonne. Televize přinesly záběry ulic, které se proměnily v divoké řeky, jejichž rozbouřené vody s sebou braly i automobily. V některých obcích jsou metry vody a do některých se po zemi téměř nedá dostat. Na místa byly vyslány vrtulníky.

Na jihu Francie a v západním Středomoří v současné době panuje, na rozdíl od jiných rozsáhlých oblastí Evropy, deštivé počasí a bouře. „Departement (Aude) se potýká s prudkými bouřemi, mnohé silnice jsou odříznuty… Vyhněte se jakémukoli cestování,“ uvedla na Twitteru prefektura departementu Aude. V aglomeraci Carcassonne nevyjely školní autobusy.

Služba Météo France uvedla, že deště sužují oblast mezi regiony Midi-Pyrénées a Roussillon a také východ regionu Languedoc. V některých místech spadlo až 50 milimetrů srážek za hodinu. Celkové dopolední úhrny mohou místy dosahovat odhadem až 350 milimetrů srážek.

Reklama

Související témata:

Doporučované