Hlavní obsah

Slova muže před pádem letadla do moře: „Jsem zlomený chlap. Myslíte, že ten stroj umí salto vzad?”

Foto: AP

Richard Russell ukradl letadlo a následně se s ním zřítil do moře.

Reklama

Rodina zaměstnance letecké společnosti, který v Seattlu na severozápadě USA ukradl letadlo a havaroval s ním do moře, vystoupila s oficiálním prohlášením.

Článek

Prohlášení přečetl rodinný přítel, jenž uvedl, že je rodina devětadvacetiletého Richarda Russella zničená a šokovaná. Mechanik prý neměl v úmyslu kohokoliv zranit, napsal americký server Skynews.

„Byl to věrný manžel, milující syn a dobrý kamarád,” stálo v prohlášení. „Jeho kamarád z dětství připomněl, že Beeba měl každý rád, protože byl milý a laskavý ke všem, které potkal.” Rodina také poděkovala úřadům za to, že se k situaci staví s respektem a pomáhají jí.

Video: Jolana Humpálová, Reuters

Richard Russel, kterému rodina a přátelé říkali Beebo, pracoval pro nízkonákladovou leteckou společnost Horizon Air a tři a půl roku i jako pracovník pozemního provozu. Zajišťoval například manipulaci se zavazadly, uklízel a odmrazoval letadla a také stroje usměrňoval při vzletu a přistání.

Úřady si nemyslí, že by měl Russell pilotní licenci, proto není jasné, jak se naučil řídit letadlo. „Byl to milý muž. Rozhodně jeden z lidí, co pracovali tvrději než ostatní,” uvedl pro CNN Jeremy Kaelin, který s Russellem pracoval v roce 2016.

Na internetu se objevil i zvukový záznam zachycující rozhovor mezi Russellem a řídícím leteckého provozu, který se mu snažil domluvit a dovést jej zpět na letiště. „Mám spoustu lidí, kterým na mně záleží. Jsem jenom zlomený chlap, trochu šílený. Nikdy jsem si to neuvědomoval, až teď. Myslíte, že tahle věc umí udělat salto vzad?” zaznívá z audionahrávky.

K incidentu došlo v pátek večer místního času, kdy Russell bez povolení odstartoval letadlo Horizon Q400. Zhruba hodinu s letadlem kroužil ve vzduchu a následně havaroval nedaleko ostrova Ketron do moře. Armáda za ním vyslala stíhačky F-15, ty ale letadlo k zemi neposlaly. Kvůli nepovolenému vzletu muselo být letiště Seattle Tacoma uzavřeno, úřady ale rychle usoudily, že nešlo o teroristický čin.

Reklama

Doporučované