Hlavní obsah

Slovenská média o volbách: Nové maximum antisystému a historický rozdíl mezi kandidáty

Jak reagují na výsledky voleb slovenská média?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zuzana Čaputová podle politologů voliče oslovila svým věcným, klidným a neútočným přístupem. Ve druhém kole se utká s Marošem Šefčovičem, který kampaň před druhým kolem otevřel tématem migrace.

Článek

Ještě nikdy v historii přímé volby slovenského prezidenta nebyl mezi prvním a druhým kandidátem takový rozdíl v počtu hlasů jako v případě Zuzany Čaputové a Maroše Šefčoviče, upozorňují v pondělí po prvním kole přímé volby prezidenta slovenská média. Čaputová získala 870 tisíc hlasů, tedy více než dvojnásobek toho, co Šefčovič, který skončil na druhém místě.

„Je tu část společnosti, která čekala na smířlivý tón v politice. V kampani Zuzany Čaputové byl nejvíc citelný punc kompetentnosti, dokázala reagovat věcně, klidně a neútočně,“ uvedla pro deník SME politoložka Aneta Világi. Podle sociologa Michala Vašečky Slovensko potvrdilo, že touží po zásadní změně. „Vidět to není jen z výsledků Zuzany Čaputové, ale i z výsledků antisystému,“ řekl Vašečka pro Denník N.

Právě na úspěch antisystémových politiků upozorňuje v komentáři šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy. „Součet získaných procent Štefana Harabina a Mariana Kotleby ukazuje něco, před čím si mnozí zakrývají oči. Ukazují, že spektrum lidí, kteří volí antisystémové politiky, dosáhlo v těchto volbách nového maxima – téměř 25 procent,“ píše Bárdy. Harabina s Kotlebou volilo dohromady více než 530 tisíc Slováků.

Podle komentáře Juraje Javorského pro Denník N výsledky Maroše Šefčoviče potvrdily, že strana Směr, za niž kandidoval, už je jako dominantní politická síla minulostí a v posledních pěti letech zažívá jednu porážku za druhou. O stavu Směru vypovídá také podle Javorského chování předsedy Roberta Fica, který mlčí a neukazuje se, protože ví, že je příčinou Šefčovičova neúspěchu.

Podle politologů, které oslovil deník SME, Šefčovič neodstartoval kampaň před druhým kolem prezidentské volby dobře. Téma kvót na migranty, které vytáhl ve snaze poškodit protikandidátku Čaputovou, se může lehce obrátit proti němu coby místopředsedovi Evropské komise.

K Čaputové se podle Vašečky ve druhém kole přímé volby přikloní většina lidí, kteří v první kole volili Bélu Bugára a Františka Mikloška. Hlasy může Čaputová získat i od části voličů Harabina. „To může být pro někoho překvapivé, ale protože jsou to lidé, kteří chtějí primárně změnu, vidí možnou změnu i u Čaputové, ačkoli to pro odborníky na praktickou politiku může být šokující,“ řekl sociolog Denníku N.

Reklama

Doporučované