Hlavní obsah

Slovensko vydalo Rusku muže podezřelého z terorismu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Slovensko vydalo Rusku k trestnímu stíhání čtyřicetiletého muže podezřelého z účasti na teroristických útocích skupiny vedené Šamilem Basajevem, které si v roce 2006 vyžádaly lidské životy. Informovala o tom dnes agentura TASS s odvoláním na ruskou tajnou službu FSB.

Článek

Slovenské úřady se ke zprávě zatím nevyjádřily. Dotyčný Aslan Jandijev byl podle upřesnění FSB přepraven letecky z Bratislavy do Moskvy už v úterý 17. července.

„Vyšetřovaný se podílel na organizování a realizaci série teroristických činů s použitím podomácku vyrobených silných výbušných zařízení,“ sdělila podle agentury TASS tajná služba. Tyto útoky byly spáchány před dvanácti lety v širším centru metropole Severní Osetie Vladikavkazu na jihu Ruska a vyžádaly si životy místních obyvatel. Počet mrtvých zpráva neuvádí.

Před trestním stíháním utekl Jandijev podle FSB s pomocí falešných dokumentů v roce 2010 do zahraničí. Legalizovat svůj pobyt se snažil ve Švýcarsku, Nizozemsku a v dalších evropských zemích. V roce 2011 byl pak na základě zatykače vydaného ruskými úřady zadržen na Slovensku, kde se sedm let snažil prostřednictvím soudů zabránit své extradici.

Jandijev podle serveru pravda.sk veškerá obvinění popírá. Tvrdí, že trestné činy, z nichž je obviňován, byly spáchány v době, kdy se v nemocnici léčil z následků mučení. Jandijevův advokát Lukáš Opett řekl, že jeho mandanta v Rusku zadržela a vyslýchala policie, přičemž se ho snažila přimět k přiznání mučením.

Server pravda.sk s odvoláním na Opetta rovněž uvedl, že Výbor OSN pro lidská práva v Ženevě vydal 21. června předběžné opatření, podle něhož se Slovensko mělo zdržet Jandijevova vydání po dobu jednání výboru o tomto případu. Zabývat se měl tím, zda nebude extradicí porušeno mezinárodní právo s ohledem na možnost, že by Jandijev mohl být vystaven mučení.

Reklama

Doporučované