Hlavní obsah

Nejsilnější momenty z nočního Polska: Za zavražděného starostu truchlily desetitisíce lidí

Poláci uctili památku zavražděného starosty Gdaňsku Pawla Adamowicze.Video: AP

 

Reklama

Během mrazivého pondělního večera se napříč zemí odehrály pochody k uctění památky starosty Gdaňsku. Pawel Adamowicz podlehl zraněním srdce a břicha, která mu během veřejného vystoupení způsobil nožem psychicky narušený útočník.

Článek

Tisíce Poláků v ulicích, slzy, planoucí svíčky a projevy otřesených politiků. Tak vypadal pondělní večer v Polsku, které se musí rozloučit se zavražděným politikem, oblíbeným starostou Gdaňsku Pawlem Adamowiczem.

V severopolském přístavním městě, kde se Adamowicz stal starostou šestkrát po sobě, přišlo podle agentury PAP vzdát hold zavražděnému politikovi přes 15 tisíc lidí.

Do průvodů se vydaly i politické špičky včetně šéfa Evropské rady Donalda Tuska. „Vždy jsi byl tam, kde bylo třeba postavit se zlu,“ zavzpomínal Tusk na svého souputníka Adamowicze, který se poprvé angažoval už koncem 80. let ve studentském protikomunistickém hnutí a patřil ke klíčovým organizátorům stávek v hnutí Solidarita.

Adamowicz byl hlasitým kritikem antisemitismu v Polsku, což vyzdvihl i prezident Světového židovského kongresu Ronald Lauder.

„Byl pravým přítelem židovské komunity, který mluvil hlasitě a jasně proti antisemitismu v Polsku,“ řekl Lauder pro agenturu AP.

Další tisíce lidí se k pietě sešly ve Varšavě, jejíž vedení nechalo na městských budovách spustit vlajky na půl žerdi a vyhlásilo třídenní smutek. Na večerní mši ve varšavské katedrále přišli i prezident Andrzej Duda a premiér Mateusz Morawiecki. Hlava státu označila Adamowiczovu násilnou smrt za „jednu z nejtragičtějších událostí v Polsku za poslední léta“.

Lidé zaplnili ulice či náměstí i v Poznani, Štětíně či Krakově, menší shromáždění se konala i v mnoha dalších polských městech. Desítky lidí zapalovaly svíčky před polskými ambasádami ve Washingtonu, Londýně či Budapešti.

Adamowicz podlehl v pondělí nad ránem zraněním, která utrpěl, když ho o víkendu na pódiu při charitativní akci pobodal muž identifikovaný polskými médii jako Stefan W. Muž, který se nedávno léčil z paranoidní schizofrenie, po činu neprchl a policie jej zadržela na místě.

Podle rozhlasové stanice RMF FM trval jeho pondělní výslech přes dvě hodiny. K vraždě se nepřiznal a hovořil především o svém pět a půl roku trvajícím pobytu ve vězení, k němuž byl odsouzen za bankovní loupeže. Svůj trest označil za křivdu, kterou dává za vinu tehdejším vládnoucím politikům.

Stefan W. byl za mřížemi od roku 2013 a vězení opustil v prosinci, když nedlouho předtím ukončil léčbu paranoidní schizofrenie. Bezprostředně po útoku na pódiu prohlásil, že jej ve vězení „mučila“ Občanská platforma, strana tehdejšího premiéra Tuska, jejímž členem byl v minulosti také Adamowicz.

Reklama

Související témata:

Doporučované