Hlavní obsah

Sobotka v úterý, Bakala ve středu. Poslanci pozvali hlavní aktéry kauzy OKD k výslechu

Foto: ČTK

Zdeněk Bakala, někdejší spolumajitel společnosti, která ovládala ostravské doly.

Reklama

Podle informací Seznamu byly rozeslány pozvánky na příští týden miliardáři Zdeňku Bakalovi i expremiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Ke komisi prý ale dorazila I řada omluvenek.

Článek

Už v pondělí 23. července začnou další ze série výslechů svědků, kteří by podle poslanců z vyšetřovací komise k OKD mohli pomoct rozkrýt okolnosti privatizace těžařského podniku.

V úterý ráno by měl podle informací Seznamu dorazit před poslance někdejší premiér Bohuslav Sobotka, ve středu odpoledne investor a multimiliardář Zdeněk Bakala.

Účast druhého z mužů ale není jistá. „Pan Bakala zatím žádné pozvání od parlamentní komise neobdržel,“ tvrdí Vladimír Bystrov z PR agentury Bison & Rose, která bohatého podnikatele zastupuje.

„Očekávám, že skutečně dorazí. Rád si je vyslechnu. I když, co jsem slyšel, dorazila řada omluvenek,“ řekl Seznamu jeden z členů komise, který ale nechtěl být jmenován. Do pátečního poledne ke komisi prý omluvenka Sobotky ani Bakaly nedorazila.

Zasedání sněmovní vyšetřovací komise je zpravidla neveřejné. A všechny informace o průběhu a výpovědích jsou tajné. Podle bývalé poslankyně Hany Marvanové, která komisi jako odbornice na případ OKD pomáhá, by ale měla poslanecká komise veřejná být. O všem se prý ještě v pondělí bude hlasovat.

„Ve světě jsou vyšetřovací komise přístupné veřejnosti, nezjedná se náprava, když veřejnost nebude vědět, co za tím vším bylo,” řekla Seznamu právnička Marvanová a uvádí příklad nedávného veřejného slyšení šéfa Facebooku Marka Zuckerberga před americkými kongresmany.

Kromě Bohuslava Sobotky a Zdeňka Bakaly chtějí poslanci z komise, kterou iniciovali Piráti, vyslechnout dohromady 27 svědků. V minulých týdnech už vypovídalo o okolnostech privatizace několik osob. Například náměstek ministryně financí Ondřej Landa a také zástupci společnosti Residomo (dříve RPG Byty). Společnost je majitelem 43 000 bytů původní OKD.

O co jde v případu OKD?

Členové komise chtějí prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD. Výsledky má předložit plénu na podzim příštího roku.

Minoritní podíl v OKD získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest, která už část akcií držela. Podle žalobce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Kauza je také projednávána soudy.

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun. Později se majitelem OKD stala firma vlastněná třemi britskými investičními fondy. Loni se OKD dostala do insolvence, akcie nástupnické společnosti v dubnu převzala státem vlastněná společnost Prisko.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Doporučované