Hlavní obsah

Sociální demokracie slibuje popelnice zadarmo. Populismus, který by vyluxoval městskou kasu, míní opozice

Sociální demokracie v Plzni v kampani před komunálními volbami slibuje svoz odpadů zdarma.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost Čistá Plzeň se ročně postará téměř o 30 tisíc tun směsného komunálního odpadu. Dnes platí Plzeňané za svoz odpadu výrazně méně než ve většině měst. Před komunálními volbami přišla ale sociální demokracie s návrhem na to, aby lidé v Plzni za svoz neplatili vůbec nic. Ostatní strany hodnotí tento návrh jako populistický.

Článek

Roční náklady na provoz Čisté Plzně činí 200 milionů korun, z toho 130 milionů doplácí město. Na poplatcích se vybere podle náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) zhruba 50 milionů korun, zbylými 20 miliony přispívá EKO-KOM. Sociální demokracie chce případný výpadek 50 milionů zaplatit z dividendy Plzeňské teplárenské.

„Možná to vypadá jako populistické, ale my tím můžeme vyřešit situaci u některých domů, v nichž se lidé nechovají tak, jak by měli,“ vysvětluje primátor města a lídr kandidátky sociální demokracie Martin Zrzavecký. Naráží tím na fakt, že na některých místech se v okolí popelnic tvoří „černé skládky“. Lidé si na některých místech objednali příliš malou popelnici nebo nedostatečnou frekvenci svozu a odpad pak končí na ulici. „Kdybychom získali plnou kontrolu nad odpadovým hospodářstvím, určovali bychom, jaké nádoby na směsný odpad mají u jaké domácnosti nebo bytového domu být,“ říká Zrzavecký.

Podporu mezi ostatními stranami ale rozhodně nemá. „My jsme přišli s myšlenkou zlevnění jízdného MHD, které bude mít podle našich expertů pozitivní dopad nejen na peněženky našich občanů, ale i na životní prostředí a zklidnění dopravy ve městě. Zrušení poplatků za odpad by podle nás mělo na životní prostředí vliv přesně opačný. Proto se podle nás jedná o neopodstatněný krok, který zavání předvolebním populismem,“ říká například lídr kandidátky ANO Roman Zarzycký. Dodává, že pokud by bylo v Plzni vše zdarma, byl by to extrémní zásah do městského rozpočtu.

Také lídr ODS Martin Baxa se proti návrhu vymezuje. „V této komunální kampani pro mě zaznívají neuvěřitelně populistické sliby. Různé strany slibují, že budou zadarmo odpady nebo MHD. To není věc, se kterou my bychom se byli schopni ztotožnit. Města dostávají peníze, aby byla schopná se rozvíjet,“ konstatuje Baxa, podle něhož by v případě zrušení poplatků peníze chyběly jinde.

Reklama

Doporučované