Hlavní obsah

Sociální demokraté navrhnou na koaliční radě větší zdanění bank

Vyšší daň pro banky? Nesmysl. Odskáče to klient, banka mu zdraží hypotéku, tvrdí ekonom Kovanda.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokraté navrhnou koaličnímu hnutí ANO vedle zavedení digitální daně či zvýšení některých spotřebních daní zdanění bankovních aktiv. Novinářům to před jednáním kabinetu řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Článek

Díky konkurenci podle Maláčové banky případné zvýšení daně nepřenesou na klienty, naopak by to bylo osvěžení pro celý trh. Parametry daňové změny nechtěla Maláčová před večerním jednáním koalice předjímat.

„Dlouhodobě říkáme, pojďme se bavit o zdanění bank, aktiv bank, tam máme konkrétní návrhy,“ uvedla Maláčová. Připomněla, že koalice už se dohodla na zvýšení některých spotřebních daní a zavedení digitální daně, jak k ní nedávno přistoupila například Francie. Ministryně také řekla, že Česko by mělo podpořit evropské návrhy mířící ke konsolidaci daňového základu. Parametry návrhů budou náplní dnešního jednání s hnutím ANO.

„Nerozumíme údajnému tvrzení, že by mělo jít o osvěžení pro celý trh, respektive v čem přesně by toto osvěžení mělo spočívat,“ řekl ČTK výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek. Podle něj je naopak zcela jisté, že zavedení této daně by pro celou ekonomiku mělo negativní dopady, třeba co do růstu nezaměstnanosti, a v konečném důsledku by tak mělo i negativní vliv na státní rozpočet.

Maláčová chce na jednání s ANO probrat také novelu zákoníku práce, která mimo jiné zahrne sdílené úvazky. Dnes se podle ministryně z časových důvodů nedostane na ohlašovanou revizi dávek na bydlení, toto téma by mělo být na programu jednání koalice za dva týdny.

Na pravidelných koaličních jednáních jednou za dva týdny se zástupci ANO a ČSSD dohodli počátkem dubna. Oba subjekty se chtějí soustředit především na státní rozpočet, podrobnosti včetně například zvýšení rodičovského příspěvku chtějí oznámit teprve poté, co dokončí celkovou dohodu.

Reklama

Doporučované