Hlavní obsah

Šojdrová našla v uprchlických táborech padesát válečných sirotků. Teď žádá o schůzku premiéra

Rozhovor s premiérem: Téměř třicetiminutový rozhovor o postojích Andreje Babiše k přijímání dětských sirotků ze Sýrie.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Europoslankyně Michaela Šojdrová požádala o schůzku premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka. Chce s nimi probrat přijetí válečných sirotků, za kterými se v říjnu vydala do uprchlických táborů v Řecku.

Článek

Před dvěma měsíci se Šojdrová postavila do čela iniciativy, která vyzvala vládu k přijetí symbolických padesáti syrských sirotků. Tehdy – po schůzce s premiérem – lidovecká europoslankyně oznámila, že se po dohodě s Babišem a v součinnosti s ministerstvem vnitra vydá do Řecka zmapovat situaci dětí v uprchlických táborech. Výsledek schůzky si vyložila tak, že má v Řecku vybrat padesát dětí, kterým Česká republika pomůže.

„Já jsem ty děti viděla. Vím, jaká je tam situace. Dětí, které potřebují tuto pomoc, je 1 200,“ řekla Šojdrová Seznamu. „Nacházejí se v azylových domech, jsou prověřené. Ví se, jakou mají minulost, jaké mají, či nemají příbuzné. Z těchto dětí si Česká republika může vybrat,“ dodala.

O přesném termínu schůzky zatím s premiérem jedná. S informací přišel deník Právo.

Děti jsou různého věku, řekla Seznamu Šojdrová. „S jedenáctiletým chlapcem jsem mluvila anglicky. Další, osmiletý Syřan, anglicky nerozuměl, tam jsem měla tlumočníka.“ V předvybrané skupině dětských uprchlíků jsou podle ní děti do patnácti let, část z nich pochází ze Sýrie.

„Stovky dětí jsou prokazatelně bez jakýchkoliv příbuzných,“ řekla Seznamu Šojdrová. Navíc podle ní není nutné zjišťovat takzvanou právní volnost, český stát by totiž neměl děti adoptovat, ale pomoci jim. Případný přesun do České republiky by se řešil přímo s Řeckem, souhlas Sýrie není podle Šojdrové v tomto případě nutný.

Informace o situaci sirotků v řeckých uprchlických táborech Šojdrová předala Babišovi s Hamáčkem písemně. Termín schůzky by ráda znala do čtrnácti dnů.

Šojdrová v doprovodu ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martina Rozumka jednala s představiteli řeckých úřadů, které mají na starosti migraci, azylovou politiku a nedoprovázené děti-uprchlíky. Setkali se také se zástupci mezinárodních organizací, které pomáhají Řecku zvládat krizovou situaci v uprchlických zařízeních, a navštívili azylový dům pro nezletilé bez doprovodu v Athénách.

„Výsledek cesty vnímám velmi pozitivně. Řecké úřady i mezinárodní organizace nám vyšly maximálně vstříc a jsou připraveny navázat okamžitou spolupráci s českou stranou,“ uvedla Šojdrová v tiskové zprávě.

„Řecká vláda potřebuje hlavně před začátkem zimy uvolnit kapacity v přeplněných táborech,“ podotkl Rozumek. Cesta do Řecka se uskutečnila v součinnosti ministerstva vnitra a na jednáních byli přítomni zástupci české ambasády.

Europoslankyně v září vyzvala vládu, aby přijala alespoň symbolických padesát syrských sirotků. Návrh tehdy podpořilo i 28 senátorů. Šojdrová se po zveřejnění své iniciativy setkala ve druhé polovině září s Babišem, který přijetí dětských migrantů do Česka odmítal. Šojdrová po schůzce řekla, že dostala spolu s neziskovými organizacemi od Babiše za úkol vybrat syrské sirotky, kteří by mohli být z uprchlických táborů přesunuti do Česka. Stát podle ní prostřednictvím ministerstva vnitra poskytne součinnost, následně by je byl ochoten přijmout.

Babiš po setkání nechtěl sdělit, zda Česko děti přijme, pokud je organizace najdou. Zopakoval ale, že lepší je dětem pomáhat mimo Česko. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker pak v polovině října uvedl, že považuje za skandální, že některé unijní země naprosto odmítají přijímat migranty, a odmítly dokonce přijmout děti bez doprovodu.

Reklama

Doporučované