Hlavní obsah

Soud odmítl žalobu fitness komory na vládní opatření. Podala ji znovu

Jedním z pěti subjektů, které žalobu za Českou komoru fitness podaly, je Lezecké centrum SmíchOFF. Jeho spolumajitel vysvětluje důvody, proč do toho šli.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká komora fitness neuspěla s žalobou na vládní opatření. Před několika minutami podali právníci komory k Nejvyššímu správnímu soudu nový návrh. Argumentačně stejný, potvrdil SZ Byznys právní zástupce komory Daniel Truxa.

Článek

Nejvyšší správní soud ve středu odmítl návrh na zrušení vládních opatření, která se nelíbí České komoře fitness – avšak pouze z formálních důvodů.

Hlavním argumentem je, že před pár týdny samotný Nejvyšší správní soud zrušil mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, kvůli kterému jsou zavřené obchody či služby.

„Původní opatření soudem samotným bylo rozsudkem ze dne 22. 4. 2021 ke dni 26. 4. 2021 zrušeno. Konstatoval proto takzvanou neodstranitelnou překážku řízení, pro kterou nebylo jiného důsledku než právě odmítnutí návrhu,“ vysvětlil Seznam Zprávám Daniel Truxa, právní zástupce České komory fitness z advokátní kanceláře Urban & Hejduk.

Jinými slovy, odmítnutí by mohlo být pouhou formalitou. Ještě jednodušeji řečeno – odmítnutí není zamítnutí, říká právník.

„Odmítnutí neznamená, že by se soud věcně návrhem zabýval, není to zamítnutí návrhu. Naopak přezkum je stále otevřen, jenom je třeba návrh z procesních důvodů podat znovu a proti aktuálně účinnému opatření. Toto je potřeba zdůraznit, jelikož paradoxně zrušení celého opatření z minulého týdne znemožnilo přezkum již dříve podaných dalších návrhů na zrušení, ke kterým se soud tedy věcně nevyjadřoval, a ministerstvo proto i nadále udržuje nezákonné prvky ve stávajícím opatření,“ říká Daniel Truxa s tím, že tudíž nešlo udržet předchozí řízení v běhu a musel tedy být podán návrh nový.

To se stalo ve čtvrtek dopoledne, jak potvrdil Seznam Zprávám Truxa.

Rozčarování, zklamání. Zase

„Z aktuálního vývoje jsme velmi rozčarováni. Podle pandemického zákona není možné omezit naše provozy tak, ze v nich zakáže přítomnost veřejnosti. Je to jasné překročení kompetence ministerstva zdravotnictví vymezené zákonem,“ reaguje na odmítnutí žaloby Nejvyšším správním soudem Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness a současně členka představenstva Hospodářské komory ČR.

„Při vyhodnocení reálného stavu na sportovištích a zoufalé potřebě rozhýbat celou populaci nám přijde zcela absurdní, že ministerstvo zdravotnictví odmítá nastavit podmínky provozu jak vnitřních sportovišť, tak i bazénů a saun. U všech těchto provozů jsme připraveni přijmout přísná režimová opatření. Stále věříme, ze žijeme v právním státě a že nám Nejvyšší správní soud dá za pravdu a otevře cestu k udržitelnému provozu,“ uvádí Havrdová pro SZ Byznys.

Je to šikana a výsměch, zní od navrhovatelů

Jedním z pětice subjektů, které žalobu v souvislosti s uzavřenými provozovnami za Českou komoru fitness podaly, je Lezecké centrum SmíchOFF.

„Jsme šikanováni státem, potažmo vládou. Je na nás pohlíženo nerovně. Jsme totálně uzavření, jsou jiná podnikání, která jsou totálně otevřena. A ne na základě relevantního výzkumu ve smyslu, že u nás je větší riziko nakažení,“ stěžuje si Tomáš Holman, jeden z navrhovatelů.

Srovnává situaci s průmyslovými podniky, firmami, které momentálně s antigenními testy fungují. „Moje dcera zrovna pracuje v jednom z podniků, takže mám informace, jak to tam vypadá, a nejsem přesvědčen, že by to tam bylo bezpečnější než u nás. Mně to přijde, jako že se nám vysmívají, my jsme zavření, podle mě je to nehoráznost,“ doplnil provozovatel lezeckého centra.

Prodej dům, zachraň provozovnu

Ti, kteří žalobu podali, žádají úměrné odškodnění, jak to sami nazývají. Podle Holmana částku, která by odpovídala 70 až 80 procentům běžných příjmů. Lezecké centrum SmíchOFF zatím přišlo podle jejich odhadů až o 10 milionů korun.

Holman je přesvědčen, že jejich provozovna přežije. „Neutráceli jsme za nesmysly, dovolené a podobně,“ vypráví spolumajitel centra s tím, že pro záchranu byznysu je ochoten začít prodávat osobní majetek. Třeba dům po rodičích, který teď pronajímá.

„Kdyby to bylo mou vlastní chybou, je to jiné, ale tohle je nechytrou politikou našeho státu,“ uzavírá Holman pro SZ Byznys.

Reklama

Doporučované