Hlavní obsah

Pojišťovna musí platit léčbu vzácné formy rakoviny. A pacientce uhradit i soudní výlohy

Pacientka vs. VZP.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Městský soud v Praze se zastal onkologicky nemocné pacientky Hany Dvořákové a naopak rozcupoval argumenty Všeobecné zdravotní pojišťovny v jejich sporu.

Článek

Z rozsudku, který má server Seznam Zprávy k dispozici, vyplývá, že se ruší předchozí rozhodnutí pojišťovny o proplácení, či spíše neproplácení léku s názvem Xalkori. Kromě toho soud přiznal pacientce peníze jako náhradu nákladů celého řízení.

„Pořád se neraduju naplno, protože si pořád říkám, že to ještě není úplně vyhrané,“ říká pacientka Hana Dvořáková. VZP totiž ještě může podat kasační stížnost, jak uvádí rozsudek. O jejím dalším postupu rozhodnou následující týdny. Jasno by mělo být zhruba v půlce března.

VZP prozatím nechce věc blíže komentovat. „Soud se ve verdiktu nezabýval meritem věci, tedy tím, zda má být přípravek uhrazen, ale pouze konstatoval procesní výhrady, kvůli nimž zrušil původní rozhodnutí VZP a uložil jí vydat rozhodnutí nové. VZP bude tento verdikt soudu samozřejmě respektovat a vydá nové rozhodnutí,“ uvedl v krátkosti pro Seznam.cz mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Celý spor mezi pacientkou a pojišťovnou se točí kolem pověstného paragrafu 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ten říká, že příslušná zdravotní pojišťovna hradí ve výjimečných případech léčbu, kterou běžně nehradí. Podmínkou je ovšem to, že taková péče musí být jedinou možností pro pacienta. Interpretace paragrafu je nicméně poněkud sporná.

Pacientka trpí vzácnou formou rakoviny. Jde o mutaci genu ROS 1, kterou bývá v Česku postiženo přibližně deset pacientů ročně. Matka dvou dětí z Brozan nad Ohří se s rakovinou léčí už více než pět let. Po negativních zkušenostech odmítá chemoterapii, proto nasadila biologickou léčbu. A potíže radikálně ustoupily.

Zlepšování zdravotního stavu dokazuje nejen její výpověď, ale i dokumenty od ošetřující lékařky. I přes opakované doporučení ale Všeobecná zdravotní pojišťovna nechce finančně náročný lék uhradit. Po roce a půl tahanic s VZP se proto Dvořáková pustila do soudního sporu.

Soud v něm dal za pravdu pacientce a její argumentaci. „Po posouzení věci soud dospěl k závěru, že napadené rozhodnutí je nepřezkoumatelné pro nedostatek důvodů,“ stojí v rozsudku, který má redakce k dispozici.

Reklama

Doporučované