Hlavní obsah

Král hazardu porazil stát. Další opatření proti covidu z dílny vlády padlo

Foto: Shutterstock.com

Ministerstvo mohlo podle soudu omezit pohyb veřejnosti v obchodech nebo podnicích, ale ne v hernách a kasinech.

Reklama

aktualizováno •

Se žalobou u Nejvyššího správního soudu uspěla skupina Synot miliardáře a bývalého senátora Ivo Valenty.

Článek

Další zákaz, který vydalo ministerstvo zdravotnictví kvůli epidemii koronaviru, byl zpětně označen za nezákonný. Nejvyšší správní soud ve čtvrtek rozhodl, že ministerstvo koncem května neprávem zakázalo vstup veřejnosti do heren a kasin.

Soud dal za pravdu žalobě společnosti Synot Tip ze skupiny miliardáře Ivo Valenty. Ta uspěla s námitkou, že pandemický zákon umožňuje omezovat výrobní podniky a obchody, ale nikoli provozovny služeb, jako jsou herny nebo kasina.

„Pro plošné a preventivní omezení činnosti provozoven heren a kasin tak, že se v nich zakazuje přítomnost veřejnosti, neskýtá pandemický zákon žádnou oporu,“ uvedl soud v rozsudku.

Vstup veřejnosti do heren by se nemohl zakázat ani jiným předpisem, a to zákonem o ochraně veřejného zdraví, dodal soud. Tento zákon sice umožňuje omezování služeb kvůli epidemii, podle soudu však musí platit podmínka, že uzavření provozoven má směřovat k omezení styku osob podezřelých z nákazy.

Napadené opatření nemusel soud rušit, protože už mezitím přestalo platit. Vstup do heren je povolený při dodržení podobných hygienických pokynů, jež platí pro restaurace.

Společnost Synot Tip nyní zváží, zda bude od státu požadovat náhradu vzniklých škod.

Podle vedení firmy byl zákaz vstupu do heren proti zdravému rozumu. „V prostorách našich provozoven není výrazná kumulace osob, navíc je ze zákona každý host evidován a prostory jsou monitorovány,“ uvedl výkonný ředitel Synot Tipu Petr Mikoška.

Firmu zastupoval před soudem brněnský advokát Zdeněk Koudelka, který patří mezi kritiky protiepidemických opatření a v minulosti už u soudu s podobnými žalobami uspěl.

Koudelka, jenž byl členem ČSSD a nyní se angažuje v hnutí Trikolóra, upozornil Nejvyšší správní soud také na květnový článek Seznam Zpráv, který popisoval, jak se při přípravě opatření nedbá na právní a odborná stanoviska a sledují se spíše politické zájmy. Soud však k obsahu textu nepřihlédl.

Nejvyšší správní soud už podobným způsobem zpochybnil řadu jiných proticovidových opatření.

Už dříve v tomto týdnu zpětně označil za nezákonná další tři opatření ministerstva zdravotnictví z letošního dubna. Dvě z nich v různých časových úsecích regulovala maloobchod, další umožňovalo na prvním stupni základních škol jen rotační výuku.

Aktualizace 14:30: Společnost Synot Tip upřesnila své původní vyjádření ohledně náhrady vzniklých škod. Požadavek směrem ke státu teprve zváží.

Reklama

Doporučované