Hlavní obsah

SPD tají, kdo nabídne vejce za 1,99 Kč. Je to oblbování lidí, říká zemědělec

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura

Reklama

SPD Tomia Okamury začala lákat voliče na prodejní akce s levnými potravinami. Oslovení zemědělci nabídku hodnotí jako předvolební populismus, protože ceny podle nich neodpovídají realitě.

Článek

Jak už Seznam Zprávy v úvodu týdne informovaly, do schránek českých domácností přišly předvolební noviny SPD, jejichž obal ale více než co jiného připomíná slevový leták supermarketu. Nabízí chléb za dvacku nebo vajíčko za dvě koruny.

„Přijďte si levně a férově nakoupit na Český jarmark SPD 2021,“ láká Tomio Okamura voliče v předvolebním tisku.

Nákupní akce proběhnou v krajských městech, která plánuje SPD navštívit v srpnu a září v rámci předvolební agitace. Kdy přesně to bude a hlavně kdo budou prodejci, kteří nabídnou potraviny za bezkonkurenční ceny, je ale zatím nejasné.

„Zatím mám jen v ruce plánek rozmístění stánků. Oni dostanou k dispozici stánky a mohou si to tam prodávat,“ řekl Seznam Zprávám Okamura. „Já na každé akci osobně budu a budu diskutovat s občany,“ pokračuje.

Vzápětí ale zdůrazňuje, že samotný jarmark hnutí nepořádá. „SPD to neorganizuje, SPD nemůže ze zákona prodávat potraviny. My jsme domluveni, že nám to zorganizuje jedna firma. A to je v pořádku. Já to víc neřeším,“ říká předseda.

Tvrdí ale, že zboží bude české a za ceny, s nimiž prodejci souhlasili. „Ta agentura se domluvila s producenty potravin a jediné zadání bylo, ať si to prodávají za ceny, za které chtějí a za co se jim to vyplatí. Já jsem ten seznam (prodejců) neřešil. Jen vím, že jsou to čeští producenti českých potravin,“ dodává Okamura.

Foto: SPD

Předvolební leták SPD

Předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek ale zpochybňuje, že by se někomu mohlo vyplatit prodávat potraviny za ceny avizované v letáku. Považuje to za čirý populismus a dává ke srovnání třeba svoje zkušenosti s prodejem vajec.

Je to mazané oblbování lidí.
Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR

„Já sám jako maloproducent vajec z volného chovu rozhodně za 1,99,- Kč neprodávám již řadu let, protože to prostě není rentabilní. Za tuto cenu nejde kvalitní vejce vyrobit. Podobně to je u ostatních cen. Je to tedy umělá a vyfabulovaná akce, která nemá s realitou nic společného a je to jen mazané oblbování lidí a pouze určitý nový prvek do předvolební kampaně,“ popisuje pro Seznam Zprávy šéf Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek.

A dodává, že cenovou politiku potravin neurčuje stát, jak píše SPD v letácích. „Tento boj za spravedlivou cenu je naprosto falešný, protože ceny nemůže nastavovat stát, jak podsouvá SPD, a nemělo by se do této tvorby nějakým podobným „vylepšováním“ vůbec zasahovat. Jsme součástí volného evropského trhu, ceny se tvoří na trzích a ne v kancelářích politických stran nebo ve vládách,“ upřesňuje Šebek.

SPD ve svých letácích láká třeba na brambory za 4,60. Podle agrárního analytika Petra Havla se ale kilogram brambor prodává v obchodech minimálně za dvojnásobek.

Ceny jsou nereálné.
Petr Havel, agrární analytik

„Myslím si, že to je nějakým způsobem dotované, ceny jsou nereálné. Možná za určitých okolností, když je třeba sklizeň, tak se dá třeba u zeleniny dosáhnout těch cen přímo u zemědělců, když si tam člověk zajede. Pakliže by to měl nakupovat v obchodech, tak ta cena bude samozřejmě vyšší, protože tam jsou náklady na transport a nějaký zisk řetězců a tak dále,“ vysvětluje analytik Havel, z čeho je běžně tvořená cena potravin v obchodech.

Je to pro nás také novinka, zní z krajů

Jasnou představu, jak budou jarmarky SPD vypadat, nemají ani zástupci krajských buněk hnutí, s nimiž Seznam Zprávy hovořily. Nikdo z oslovených zatím neví, kdo z farmářů by měl v jejich městě jídlo prodávat. Neví to v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Pardubicích ani v Ústí nad Labem.

„Informaci mám ze včerejška úplně čerstvou a nemám k tomu nic víc. Včera jsem se dozvěděl, že má něco takové probíhat, to ale asi zřejmě řídí centrála. Já do toho zatím nejsem zasvěcený,“ řekl o chystané akci předseda SPD v Ústí nad Labem Michal Kolář.

Jarmarky plánuje SPD ve 14 městech včetně Prahy. V letácích SPD nabízí české potraviny a vymezuje se proti dovozu zahraničních, které jsou podle strany dražší.

SPD na svém webu píše, že prodejní akce budou od 10 do 16 hodin. Přesný rozpis termínů zatím není k dispozici. První by ale měl proběhnout v Brně. „Ukážeme vám v praxi, jak dobře a levně dokážou čeští sedláci a zemědělci pěstovat,“ dodává strana.

Strany nesmí podnikat

Člen úřadu pro dohled nad hospodařením stran Jan Outlý potvrdil, že jarmark musí pořádat jiný subjekt než samotná SPD. Jinak by strana porušila zákon.

„Strany a hnutí nesmějí vlastním jménem podnikat. Mohou (spolu)vlastnit firmu, ale ta smí podnikat jen v omezených oblastech. Prodej potravin mezi ně nepatří,“ uvedl Outlý na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované