Hlavní obsah

Spojené státy na Radě bezpečnosti OSN zamítly financování boje s islamisty v západní Africe

Zájem na financování operací ze strany OSN měla zejména Francie, která bezpečnostní operaci zaštiťuje. Video: Shutterstock.com, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy odmítly financování boje proti islamistům v západní Africe Organizací spojených národů. Zájem na financování OSN měla zejména Francie, která bezpečnostní operaci zaštiťuje.

Článek

Spojené státy zamítly návrh generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese na zřízení přímého financování mezinárodní západoafrické koalice.

Evropská unie od roku 2017 podporuje pět afrických zemí, které v oblasti Sahelu bojují s výpady džihádistů. Sahel je pás stepí, táhnoucí se napříč africkým kontinentem jižně od Sahary. Mauritánie, Mali, Burkina Faso, Niger a Čad pod označením „G5 Sahel“ společně řídí mezinárodní jednotku 5000 mužů, projekt ale trpí nedostatkem financí.

Sponzorské země od začátku projektu v roce 2017 darovaly přibližně 500 milionů dolarů na boj proti džihádistům v Sahelu. Francii se nicméně nepodařilo přesvědčit Spojené státy, aby se na financování podílely.

Většina Sahelu spadá do oblasti bývalých francouzských kolonií. Evropské země v čele s Francií doufají, že bojem s islamisty sníží migraci z Afriky do Evropy.

Spojené státy jsou jedním z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN s právem veta.

Reklama

Doporučované