Hlavní obsah

Spor o oplocenou zahradu Applu. Uživatelům vyhovuje, vývojáři se bouří

Foto: Profimedia.cz

Poprvé v moderní historii Applu panovala na vývojářské konferenci WWDC trochu jiná atmosféra. Firma se stala tím, z čeho v roce 1984 osočovala IBM.

Reklama

Článek

Vývojářská konference Applu WWDC nepřinesla zásadní hardwarové novinky, ale ukázala, jakým směrem se nejhodnotnější firma světa chce vydat v oblasti péče o zdraví nebo soukromí. A jak moc se chce otevřít i uživatelům, kteří její přístroje nevlastní.

„Apple má talent, že vydělává na všem. Některé firmy jsou zaměřené spíš na software, jiné na hardware, ale Apple vydělá na obojím, tedy na telefonu i na aplikaci, kterou na něm používáte,“ vysvětluje vědecko-technologický redaktor Seznam Zpráv Pavel Kasík v podcastu Stopáž.

Právě uzavřený aplikační ekosystém Applu je místem sporu mezi firmou a některými vývojáři. Minulý týden byl uzavřen sledovaný soudní případ Apple vs. Epic Games, vývojářskou firmou, která stojí mimo jiné za populární hrou Fortnite. Verdikt ještě není známý, ale vývojáři Epic Games vinili Apple, že se se svým tržištěm App Store chová jako monopol a bere si od nich nepřijatelně vysoký 30procentní podíl ze zisku.

„Je ta částka adekvátní? Ekonom by asi řekl, že pro Apple je ta správná. Kdyby to byla jiná, tak by jim obchodní model nefungoval. Apple pro některé vývojáře, kteří mají menší obrat, výši provize, kterou si bere, snížil na 15 %. Firma argumentuje tím, že dává vývojářům oplocenou zahradu, ve které je hromada uživatelů, kteří jsou ochotní utrácet peníze, a oni nemusí tím pádem obchodní rozvoj řešit. Kliknou, instalují aplikaci a vývojáři dostanou peníze. Za tuto příležitost chce Apple podíl na zisku. Zůstává filozofická otázka, jestli je to fér? S 29 % by to asi také zvládli. Na druhou stranu to jsou jejich podmínky. A uživatelé prostě oplocené zahradě Applu věří, spoléhají na ni jako na bezpečné místo, kde nebudou závadné aplikace,“ říká Kasík.

Vývojářská konference Applu WWDC tento týden zásadní produktové novinky nepřinesla, ale ukázala několik vylepšení svých chytrých hodinek v oblasti péče o zdraví nebo představila řadu dalších nástrojů na ještě důkladnější ochranu soukromí svých uživatelů.

„Právě novinky Applu, které se týkají zdravotnictví, mě zaujaly nejvíc. Člověk může zabezpečeně sdílet informace se svým lékařem a to bude, myslím, taková malá revoluce –byť ze začátku jen pár poskytovatelů a jenom zařízení Applu. Tudy půjde budoucnost. Lékař nás s naším svolením bude sledovat, co snídáme, jak často chodíme, bude nám dávat doporučení, jak žít lépe. Myšlenka quantified me, že sám sebe sleduji pomocí dat a pak se v nich hrabu, byla před pár lety jen doménou podivínů. Teď se přesouvá do mainstreamu a lékaři na to budou reagovat,“ dodává Kasík.

Má Apple zapotřebí „kopírovat“ populární nástroje jako Zoom? Zničí firma byznys e-mailových marketérů? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované