Hlavní obsah

Sportovci u počítačů? Muž, který vybudoval úspěšný esportový tým, o zákulisí byznysu, kde se točí miliony

Jak funguje herní byznys? Jeho zákoutím nás provede Ladislav Dyntar, zakladatel úspěšného týmu eSuba, v novém dílu magazínu #ZDAVUVEN o mladých, kteří už něco dokázali.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za hraní počítačových her mohou profesionálové dostat i miliony korun. Zjišťovali jsme, jak v Česku tento byznys funguje, odkud se peníze berou a co všechno musí hráči ještě zvládnout.

Článek

Vyčítáme jim, že jsou placení za sezení u počítače, v práci ale děláme totéž

Zakladatel nejúspěšnějšího českého esportového týmu eSuba Ladislav Dyntar vysvětluje, jak negativně někteří lidé profesionální hráče esportu vnímají: „Hráčům je většinou vyčítáno, že sedí jen za počítačem, ale my děláme v práci často totéž. Profesionální hráči mají však kompletně nastavenou životosprávu, mají mentálního kouče a hodinu denně cvičí. Mají tedy stejné podmínky jako klasičtí sportovci.“

Nejdál jsou v péči o profesionály v Koreji a Americe. Právě Asie je považována za kolébku esportu, který je stále na vzestupu. V roce 2024 se dokonce očekává, že se stane součástí olympijských her. Tomu odpovídají i finance, které se v tomto odvětví točí.

eSuba je něco jako Sparta nebo Barcelona ve fotbalu

Stejně jako v klasických sportech je i v esportu několik odvětví, ve kterých se soutěží. A také několik týmů, které v daných disciplínách reprezentují. Ladislav Dyntar v roce 2004 založil tým eSuba a dnes ho přirovnává k fotbalové Spartě nebo Barceloně. Není divu, eSuba je česká jednička a daří se jí i v Evropě. V tomto roce například vyhrála mezinárodní turnaj V4 Future Sport Festival v Budapešti, kde na hráče čekala odměna ve výši 4 milionů korun.

Setkání a turnaje hráčů mají unikátní atmosféru. Nekoná se jich mnoho, ovšem fanoušci – ti jsou kvůli nim schopní jet na druhou stranu republiky i za hranice. Na turnajích pak mohou být svědky velkých her, nebo si vyzkoušet technologické novinky.

Podobnou akci v třinecké Werk Areně jsme se štábem navštívili. Podívejte se, jaká atmosféra tam panuje, v úvodním videu. Dozvíte se v něm podrobnosti o financování esportu a vedení profesionálního hráčského týmu.

Sledujte další díl pořadu #ZDAVUVEN v premiéře ve středu ve 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam i u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované