Hlavní obsah

Spory kvůli kůrovci. Dostanou soukromí lesníci státní dotace?

V Duelu o kůrovci a suchu diskutovali předseda Komory soukromých lesů Richard Podstatzký Thonsern a náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dotace, daňové změny a pomoc při hledání nových trhů – takové požadavky mají soukromí vlastníci lesů na stát kvůli letošnímu suchému létu. Tvrdí, že cena dřeva se kvůli napadení kůrovcem propadla na třetinu a firmám dochází peníze na jeho těžbu. Podá jim stát pomocnou ruku, nebo jsou jejich nároky příliš vysoké?

Článek

Téma dnešního Duelu, v něm spolu diskutovali předseda Komory soukromých lesů Richard Podstatzký Thonsern a náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář.

Soukromí lesníci se obávají, že kůrovcovou kalamitu firmy samy nezvládnou. Chtějí proto dotaci na úhradu ztráty zpeněžení kůrovcové dřevní hmoty a i dotaci na plochu. Po státu také požadují, aby vlastníky a nájemce lesů osvobodil od daně z příjmů pro vlastníky a nájemce lesů. A do třetice by uvítali, aby jim vláda pomohla otevřít nové trhy, kde by mohli svoje dřevo prodávat.

Ministerstvo zemědělství už svůj plán má

Resort nedávno oznámil, že zvažuje, že zakáže úmyslnou těžbu dřeva na jeden rok, a to u všech vlastníků lesa. Těžilo by se tak jenom kalamitní dříví. Opatření by podle úřadu uvolnilo zpracovatelské kapacity a zlepšilo odbytovou situaci na trhu s dřevem. Do konce roku chce úřad zpracovat krizové plány, uvažuje také o vyhlášení krizového stavu v oblastech, které jsou nejvíce postižené kůrovcovou kalamitou. Vláda zatím tyto kroky neschválila, musel by se kvůli tomu změnit zákon.

Ministerstvo odhaduje, že letos napadne kůrovec 15 až 20 milionů metrů krychlových dřeva. Před kalamitou se nejvyšší těžby ročně pohybovaly kolem dvou až tří milionů metrů krychlových. Na boj s kůrovcem je podle ministra Miroslava Tomana třeba vynaložit řádově miliardy korun.

„Jednou z možností, kterou zvažujeme, je i zastavení úmyslných těžeb na jeden rok, což by pomohlo zlepšit odbytovou situaci na trhu s dřívím a uvolnit zpracovatelské kapacity. Také proto jsme připravili návrh novely lesního zákona, který chceme projednat v urychleném režimu legislativní nouze,“ uvedl ministr. Například státní podnik Lesy ČR, kterému patří zhruba polovina českých lesů, již s úmyslnými těžbami přestal.

Reklama

Související témata:

Doporučované