Hlavní obsah

Spotřební daně z hříchu vláda zvyšuje pravidelně, když potřebuje doplnit finanční zdroje. Hrozí přitom rozvoj černého trhu

Rozhovor s Ladislavem Minčičem z Hospodářské komory o zvyšování daní na tabák a alkohol.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministryně financí Alena Schillerová vysvětlovala návrh na skokové navýšení daně z tabáku a lihovin. Důvodem má být stále větší dostupnost návykových látek. Zatímco se stále zvyšuje průměrná mzda, daň z lihu nevzrostla od roku 2010. Podle ředitele odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislava Minčiče jde ale o „výchovnou“ lekci ministerstva, kterou způsobí rozvoj černého trhu.

Článek

Podle návrhu zákona by měla stoupnout spotřební daň z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, od příštího roku zhruba o 10 procent a spotřební daň z lihu asi o 13 procent. U hazardních her ministerstvo financí plánuje zvýšit sazbu u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a tzv. totalizátorových her z 23 na 25 procent, a u loterií, bing a živých her z 23 na 30 procent.

„Je to pravidelná reakce vlád různých zemí v případě potřeby zmobilizovat rozpočtové zdroje, že se právě sáhne na spotřební daně, lidově řečeno – daně z hříchu, tedy z konzumace něčeho, co je zbytné. Něco, co se má ve většinové společnosti za to, že to není úplně zdravé,“ komentuje návrh ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Ačkoliv existují státy, kde jsou daně za lihoviny a tabák vyšší, Česká republika by podle Minčiče daně skokově zvedat neměla. Hrozí totiž, že si Češi cestu k levnějším výrobkům najdou za hranicemi, ať už legální, nebo nelegální cestou. Podle Minčiče reálně hrozí rozvoj černého trhu.

„Rozpočtové zdroje nechybí, poněvadž ekonomika v ČR funguje skvěle, zaměstnanost je velká, odvody a daně pracujících jsou vysoké, peníze, které utrácejí, také. A ministerstvo financí samo sebe chválí za to, že našlo cesty k efektivnějšímu výběru daní. Navíc jsme od ministryně financí slyšeli, že pracovníků je ve státním sektoru příliš, takže po zeštíhlení budou i odsud narůstat finanční rezervy,“ pokračuje Ladislav Minčič.

Vyšší daně z alkoholu a tabáku ale vítá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, podle kterého mohou nejen zvýšit příjmy, ale také motivovat spotřebitele ke snížení spotřeby.

A jak by se zvýšení daní konkrétně projevilo? Cena za krabičku cigaret by mohla stoupnout o 12 až 13 korun. U půllitrové lahve 40procentní lihoviny by cena stoupla o 9,1 koruny.

Reklama

Doporučované