Hlavní obsah

Stát dá na MotoGP o 26 milionů méně. Motocyklový závod v Brně tak nejspíš končí

Foto: ČTK

MotoGP je významná sportovní akce. Podle hejtmana Šimka jejím nepodpořením stát přijde o 200 milionů.

Reklama

Motocyklový závod Grand Prix v Brně se letos pojede naposled. Vláda na něj nedala dostatek peněz. Bez větší finanční podpory státu se Spolek pro Moto GP v příštích letech nejspíš neobejde. Znovu se obrátí na vládu, aby své rozhodnutí přehodnotila.

Článek

Vláda v pondělí rozhodla o přidělení dotace 39 milionů na Grand Prix. Je to o 26 milionů méně, než Spolek pro organizaci Moto GP požadoval. Spolek tak bude mít problém dofinancovat i letošní ročník.

Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek připustil, že letošní ročník bude nejspíš poslední. „Je to pro mě velkým zklamáním. Rozhodnutí vlády respektujeme, ale je to pro nás jasný signál, že současná vláda nemá zájem zachovat tuto akci na území České republiky,“ uvedl v tiskové zprávě.

Kraj přidělil na závod 15 milionů, město 25. Zbylou částku 65 milionů mělo zaplatit Ministerstvo pro místní rozvoj. Schválená částka 39 milionů na organizaci akce nestačí. Šimek rozhodnutí vlády označil za velké zklamání.

Zklamaná je i primátorka Brna Markéta Vaňková. „Obávám se, že pokud vláda rozhodnutí nezmění, letos se Masarykův okruh pojede skutečně naposledy. Je mi to líto,“ řekla. Spolek se bude opětovně obracet na členy vlády, aby své rozhodnutí změnili.

Primátorka připustila, že by Brno mohlo uvolnit další peníze. „Za sebe si umím představit navýšení o dalších pět milionů, víc ale město zaplatit nemůže,“ řekla Vaňková.

Neschválená dotace pro Spolek znamená, že i letos bude mít problém s financováním závodu. „Z rozpočtu města a kraje nejsme schopni závod dofinancovat,“ uvedla Vaňková.

Postup vlády je podle Šimka proti dřívějšímu rozhodnutí. V roce 2015 závod vláda zařadila mezi mimořádně významné akce České republiky a přislíbila finanční podporu i pro další ročníky.

Proti schválení původní částky 65 milionů hlasovala většina ministrů z ANO. Pro schválení dotace zvedly ruku ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a Alena Schillerová.

Na ten popud založilo město a kraj Spolek. S promotérskou společností Dorna uzavřeli smlouvu, která slibovala Grand Prix do roku 2020. Již po loňském ročníku zůstal dluh víc než 30 milionů. „Kvůli výpadkům v platbách z předešlého roku poslala Dorna spolku dopis, že pokud letos nebude platit včas a přesně, tak nebudou chtít jednat o prodloužení smlouvy,“ řekl bývalý primátor Vokřál.

Reklama

Související témata:

Doporučované