Hlavní obsah

Stát pustil soukromníka do věznice na Bory. Má vybudovat továrnu pro vězně

V Plzni vyroste nová hala, v níž budou pracovat vězni.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V plzeňské věznici se rodí ojedinělá spolupráce státu se soukromou firmou. Německá společnost MEA by měla do tří let postavit v těsném sousedství věznice, na státním pozemku, novou výrobní halu. Už nyní zaměstnává společnost zhruba 220 vězňů, v nové hale jich nalezne uplatnění až 300.

Článek

„Jedná se o první akci tohoto druhu v České republice. Unikátní je v tom, že na pozemku státu, konkrétně Vězeňské služby, vystaví halu soukromý subjekt,“ uvedl pro Seznam ředitel plzeňské věznice Petr Vlk.

„Jedná se o průlomový revoluční projekt,“ citovala zase agentura ČTK generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Plzeňská spolupráce by podle něj mohla posloužit jako ukázkový případ i pro ostatní regiony.

Ve věznicích v Česku je nyní ve výkonu trestu i ve vazbě zhruba necelých 22 tisíc vězňů, aktuální zaměstnanost přesáhla 60 procent práceschopných vězňů.

Německá MEA postaví halu na své náklady, stát jí bude pozemek po 30 let k výrobním účelům pronajímat. Poté by měla bezúplatně přejít do majetku státu.

Hlavním důvodem je podle Vlka posílení bezpečnosti věznice. MEA už nyní v areálu využívá několik menších hal. „Do věznice najíždí velké množství kamionů. My bychom ale tento provoz chtěli vysunout mimo areál věznice,“ vysvětluje Petr Vlk.

Na pozemku, kde by měla hala stát, je nyní odstavná plocha, kde parkují zaměstnanci. Hala na výrobu mřížových roštů by měla mít plochu 7000 metrů čtverečních, s věznicí bude spojená koridorem.

„Chceme, aby hala byla zabezpečená jako věznice. Vstupní prostory budou vybaveny tak, aby byla možná dokonalá kontrola odsouzených. To proto, abychom byli schopni odhalit nedovolené předměty, které by do věznice mohli vnášet,“ říká Vlk a dodává, že nová hala přinese i personální úsporu.

V plzeňské věznici nyní pracuje 480 odsouzených z celkového počtu téměř 1300. To je zhruba o 120 více než v roce 2015.

Podle Vlka to s sebou přináší řadu výhod. Kromě toho, že odsouzení získají pracovní návyky, je to výhodné i pro stát a pro společnost. „Díky tomu, že odsouzený pracuje, je schopen splácet náklady výkonu trestu, je schopen splácet škodu a je schopen si zajistit kapesné,“ konstatuje Petr Vlk.

Reklama

Doporučované