Hlavní obsah

Stát ukázal, že odškodňovat umí. U politiků to šlo rychle, proč ne u klientů H-Systemu?

Reportéři Seznamu: Proč stát neumí odškodnit klienty H-Systemu za soudní průtahy?Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

V případu zkrachovalého snu o bydlení se aktuálně hraje o odškodnění klientů. Ministerstvo spravedlnosti však s vyplácením peněz za soudní průtahy více než váhá.

Článek

Premiér Andrej Babiš se nejprve vrhnul plnou parou do kauzy H-System s tím, že obětem developerského projektu je nutné pomoci. Pak svou roli zmírnil na to, že bude pouze mediátorem mezi znepřátelenými stranami. Naposledy pak vzkázal, že není možné plošné odškodnění klientů, protože by se pak mohli hlásit další. Třeba lidé postižení v kauzách IPB, Union banky, Harvardských fondů a podobně.

Klientům by mohlo pomoci Ministerstvo spravedlnosti, které má možnost odškodňovat lidi za průtahy v soudním řízení. Spory v kauze H-System běží přitom už dvacet let, takže průtahy jsou nesporné.

„Ministerstvo spravedlnosti se ovšem brání zuby nehty,“ říká reportér TV Seznam Adam Junek. „Je to tak, že první žádosti o odškodnění podali klienti před čtyřmi lety. Ministerstvo na základě toho, že jich je moc, přiznalo každému, kdo se ozval, přibližně 2300 korun. To se klientům nelíbilo, podali žaloby. A od té doby probíhá klasický ping-pong mezi soudními instancemi. Ministerstvo – jeho právníci – často ani nedochází na soudy a dál se brání klientům patřičné odškodné vyplatit.“

Neumí stát odškodnit postižené? Odpovědi v úvodním videu.

Podrobnosti v premiéře pořadu Reportéři Seznamu, který můžete sledovat v pondělí 13. srpna na Televizi Seznam od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované