Hlavní obsah

„Náckové tajně jedí falafel.“ Statisíce lidí demonstrovaly v Berlíně proti rasismu a xenofobii

V Berlíně se demonstrovalo proti rasismu a nenávisti.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Účastníci akce se vymezovali proti nenávisti, diskriminaci a škrtům v sociálním systému.

Článek

Demonstrace proti rasismu, xenofobii a krajní pravici v Berlíně se podle stanice Deutsche Welle zúčastnilo přes 200 tisíc lidí, tedy mnohem více, než se očekávalo. Organizátoři protestu počet účastníků vyčíslili na 242 tisíc. Na akci se přitom předem registrovalo 40 tisíc lidí. Policie nechtěla podle DPA počet potvrdit a hovořila jen o „několika desítkách tisíc“ osob. Server Spiegel Online a agentura AFP zmiňují 150 tisíc protestujících.

Protest pod heslem „Za otevřenou a svobodnou společnost – solidarita místo vyloučení“ svolal spolek Unteilbar (Nedělitelný), který se akcí chtěl postavit proti ultrapravicové nenávisti, diskriminaci, umírání běženců ve Středomoří či škrtům v sociálním systému.

Demonstrace začala v poledne na náměstí Alexanderplatz, zhruba o hodinu později se dav s plakáty, transparenty a nafukovacími balonky dal do pohybu k Vítěznému sloupu nedaleko prezidentského paláce Bellevue. Trasa pochodu vedla mimo jiné na Postupimské náměstí a k Braniborské bráně.

Protestující nesli transparenty s hesly jako „Rasismus není alternativa“, „Solidarita s oběťmi právního, rasistického a antisemitského násilí“, „Stavme mosty a ne zdi“, „Společně proti rasismu“ nebo „Babičky proti pravici“.

Ke spolku Unteilbar se připojila řada dalších organizací i stran. Podporu akci vyslovily i známé osobnosti, jako například herec Benno Fürmann, televizní moderátor Jan Böhmermann či v německy hovořících zemích populární zpěvák Herbert Grönemeyer.

Podobné akce se konaly i v jiných německých městech. Kolem tisíce lidí protestovalo proti euroskeptické a protiimigrační straně Alternativa pro Německo (AfD) ve Frankfurtu. V Karlsruhe se do ulic vydaly zhruba dva tisíce lidí, aby vyjádřili nesouhlas s „nacionalistickým a rasistickým štvaním“.

Reklama

Doporučované