Hlavní obsah

Stav spodní vody je kritický. Víte, jak se měří?

Podívejte se, jak se měří stav spodní vody.Video: Eva Soukeníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na většině území Česka je, odbornou terminologií řečeno, silné nebo mimořádné sucho, a to i přes přívalové deště, které se přes republiku přehnaly v posledních několika týdnech. Hydrometeorologové provádí každý týden kontrolní měření u vrtů a zjišťují hladinu podzemní vody.

Článek

V pražských Komořanech měří v Českém hydrometeorologickém ústavu stav podzemní vody. Měří se hloubka hladiny od odměrného bodu, která se poté přepočítává na nadmořskou výšku hladiny. „Měříme velikost odchylky od normálu,” popisuje hydrolog Radek Vlnas.

Stav podzemní vody v České republice je už druhým rokem silně pod normálem. Mohou za to zejména zimy bez dostatečných sněhových přeháněk a také suchá a dlouhá léta.

„Aktuálně máme v České republice mírné, silné nebo mimořádné sucho. Lepší situace je v západních Čechách a na Moravě,” říká Vlnas a vysvětluje, že se sice přeháňky v poslední době na číslech mírně projevily, ale pravděpodobně se jedná jen o dočasná data.

O suchu mluvíme už od roku 2015. Za poslední dva roky je velký problém hlavně ve spodních vodách.

„Horší zpráva je, že se sucho za ty roky projevilo v síti hlubokých vrtů i ve vodárensky významných oblastech, jako je Vysokomýtská synklinála nebo Česká křídová tabule,” vysvětluje Vlnas.

Největším problémem však podle odborníků nejsou horká léta. Hlavním faktorem kritického stavu spodní vody je především nedostatek srážek. A velkým hybatelem je počasí během zimních měsíců. V předchozích letech příliš nesněžilo a to je podle hydrologů hlavní příčinou dnešního sucha.

Reklama

Související témata:

Doporučované