Hlavní obsah

Svět se chystá na oslavy výročí Dne D. Americké letadlo C-47 opět přeletí nad Normandií

Na oslavy výročí vylodění v Normandii dorazí historické letadlo C-47.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Šestého června bude svět slavit výročí 75 let od vylodění v Normandii. Do Evropy se za účelem oslav vrátí americké letadlo, které se slavných bojů zúčastnilo.

Článek

Den D neboli vylodění v Normandii 6. června roku 1944 se zapsalo mezi nejvýznamnější operace druhé světové války. Spojenecké síly tehdy po krvavých bojích vyhnaly německé vojáky z francouzského pobřeží a započaly tak osvobozující tažení do evropského vnitrozemí.

Kromě útoku na pobřeží provedli Spojenci ve stejném čase také výsadky parašutistů. Slavné invaze se zúčastnil rovněž americký letoun C-47. Jeden ze strojů tohoto typu pojmenovaný „To je všechno, brácho“ se nyní po restaurování zúčastní oslav výročí 75 let od vylodění v Normandii. Informovala o tom agentura AP.

Letošní oslavy budou pravděpodobně poslední velkou výroční událostí slavné bitvy, které se zúčastní samotní aktéři druhé světové války. Většině z nich je teď kolem 90 let.

„Bude to historické a velmi emotivní,“ sdělil pilot Tom Travis agentuře AP. „Bude to poslední velký sraz.“

Hlavním pilířem slavnostního programu bude rekonstrukce přeletu přes kanál La Manche a následného výsadku. Přibližně 250 mužů a žen nasedne do letadel (včetně zmíněného C-47) ve Velké Británii, přeletí kanál a vyskočí nad Normandií.

Všichni účastníci akce budou oblečeni v dobových uniformách spojeneckých vojsk a budou používat vojenské padáky. Kompletní sedmidenní program oslav se nachází na webu zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované