Hlavní obsah

Světový rychlostní rekord na vodě pokořen. Podívejte se, jak to Britové s elektrickým člunem dokázali

Takhle plave nejrychlejší plavidlo světa. Podívejte se.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Sportovní plavidlo značky Jaguar na elektrický pohon pokořilo deset let starý světový rychlostní rekord. Využilo k tomu technologii Formule E.

Článek

Elektrický člun Jaguar Vector V20E dosáhl minulý týden rychlosti 142,6 kilometru za hodinu. Pokořil tím národní anglický i světový rekord v kategorii baterií poháněných člunů, který činil 123,6 kilometru za hodinu.

Člun řídil spoluzakladatel a technický ředitel společnosti Peter Dredge. Předchozí nejvyšší rychlostní příčku dosaženou elektrickým plavidlem na vodě překonal na kilometrové dráze přes jezero Coniston Water v Jezerní oblasti na severozápadě Anglie.

„V budoucích 18 měsících se budeme pokoušet o další národní i světové rekordy. Jde o součást větší iniciativy, ve které se snažíme posunout hranice výkonu britského strojírenství,” uvedla automobilová společnost, která cílí na vyšší míru elektrifikace v námořním průmyslu.

Na vývoji člunu V20E pracovali inženýři rok. Design a výrobu zajistil Jaguar Vector ve spolupráci se závodním partnerem společnosti Williams Advanced Engineering. Využili k tomu technologii pohonné jednotky baterií ze série závodů Formule E.

Jaguar se stal partnerem společnosti Vector Offshore Racing zaměřující se na vývoj vysoce výkonných elektrických člunů loni v říjnu.

Reklama

Doporučované