Hlavní obsah

Syřané před vládními nálety prchají k hranicím. Izrael kvůli nim posiluje vojenské pozice

Na izraelsko-syrské hranici jsou tisíce běženců, Izrael kvůli nim posiluje vojenské pozice.Video: Reuters

 

Reklama

Na jedenáct tisíc syrských běženců uteklo před vládními nálety na jihu země k hranicím s Izraelem. Golanské výšiny jsou pro mnohé nejbezpečnějším místem v okolí. Izrael v reakci na přísun uprchlíků posiluje tamní vojenské pozice.

Článek

Izraelská armáda posiluje své pozice u hranice se Sýrií. Na sever země převelela část svého dělostřelectva a obrněné vozy. Reaguje tak na přísun syrských běženců k hraničnímu plotu v Golanských výšinách. V jeho blízkosti už je podle deníku The Guardian na jedenáct tisíc uprchlíků.

Syřané se k hranici s Izralem stahují zejména z provincie Dará na jihu země, kde vládní vojska podnikají nálety proti rebelským pozicím. Podle OSN se kvůli nim mimo domov ocitlo až 160 tisíc lidí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na nedělní vládní schůzce prohlásil, že Izrael je připraven utečencům zajistit humanitární pomoc. Na své území je ale nepustí. „Nadále budeme pokračovat v ochraně našich hranic. Vstup na naše území nepovolíme,“ řekl. Izraelci situaci podle jeho slov také konzultují se Spojenými státy.

Nepříznivě se v otázce přijetí syrských uprchlíků vyjádřilo také Jordánsko sousedící s oběma zeměmi. Příchozí běžence odmítá hned u hranic.

Syrští uprchlíci přesto k hranicím s Izraelem proudí i nadále. Citlivé území Golanských výšin, jejichž část Izrael obsadil v roce 1967, vidí jako paradoxně nejbezpečnější místo v okolí. Nevěří, že by Bašár Asad poslal své jednotky ještě do větší blízkosti izraelského území, než už v provincii Dará jsou.

Podle The Guardian běženci po přítomných izraelských vojácích požadovali ochranu a někteří je měli dokonce žádat, aby překročili syrskou hranici a území s uprchlickým táborem anektovali.

Netanjahu se přesto kvůli možnému posunu syrských vládních sil blíže k izraelskému územi ve své řeči odvolával také na dohodu o klidu zbraní, kterou Izrael a Sýrie podepsaly v roce 1974.

Režim Bašára Asada podle svých slov ovládá přibližně polovinu provincie Dará, zbytek je nadále v držení protivládních rebelských sil. K náletům na rebelské pozice syrská armáda sahá i přes to, že Dará spadá do jedné z takzvaných deeskalačních zón, na kterých se minulý rok dohodli představitelé USA a Ruska.

Podle odhadů při vládních náletech zemřelo od 19. června nejméně 115 civilistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované