Hlavní obsah

Ta, která stvořila křídla pro Coldplay: Česká výtvarnice o ztrátě sebevědomí i životě v Londýně

„Křídla pro Coldplay mi pomohla vrátit se domů,“ vypráví výtvarnice Míla Fürstová o spolupráci se slavnou kapelou.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Exkluzivní rozhovor TV Seznam s Mílou Fürstovou. Umělkyní, které spolupráce s celosvětově známou kapelou paradoxně otevřela dveře domů.

Článek

Jméno výtvarnice Míly Fürstové je propojené s kapelou Coldplay, pro kterou vytvořila motiv křídel na obal alba. Česká umělkyně, která žije a tvoří v Londýně, přivezla svoje grafiky do pražské galerie Miro. Kde s ní natáčela a za kulisy výstavy se mohla exkluzivně podívat reportérka Seznamu Tereza Willoughby.

„Seděli jsme s kluky z Coldplay a nemohli najít společnou řeč,“ vzpomíná Fürstová na začátek spolupráce s kapelou Coldplay. Její křídla se pak objevila na přebalu desky Ghost Stories. „Všude v jejich studiu visely moje grafiky, i na záchodě. Nedalo se před nimi utéct. A pak jsme našli tu správnou.“

Práce na zakázku v jejím případě probíhá jako dialog se zadavatelem, nebo jí musí dát volnou ruku. „Náčrty moc nedělám. Cítím až v průběhu toho, když dílo vzniká, co do něj patří,“ popisuje svůj přístup.

V poslední době se stala autorkou obalu nové desky Miroslava Žbirky.

Ikonická křídla přimalovala i orlům u dálnic, její grafiky totiž používá známá karlovarská značka.

Před dvaceti lety jí přitom na Vysoké škole uměleckoprůmyslové řekli, že není dost dobrá. „Až Coldplay mi pomohli vrátit se zpátky do Česka. Ztratila jsem tu jako umělkyně sebevědomí,“ přiznává dnes uznávaná umělkyně.

Do Prahy přijela z Anglie jen na skok. Představit svým známým připravovaný dokument právě o spolupráci s Coldplay a také uvést svou výstavu v pražské Galerii Miro. „Nejčastěji se už o mně mluví jako o britské výtvarnici českého původu,“ konstatuje.

Kde sbírá inspiraci, jak těžké bylo prosadit se v zahraničí a díky čemu zvládá roli umělkyně zároveň s mateřskými povinnostmi? Celou reportáž si můžete pustit v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované