Hlavní obsah

Tělo novináře na ambasádě rozřezali, věří Turci. Kauzu řeší přímo v Saúdské Arábii i Pompeo

Mike Pompeo odjel do Saúdské Arábie řešit případ zmizelého nepohodlného novináře.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo se dnes kvůli případu zmizelého novináře Džamála Chášakdžího setkal se saúdským králem Salmánem a jeho synem, korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Turecká policie již podle agentury AP našla přímé důkazy toho, že novinář byl zavražděn na saúdskoarabském konzulátu.

Článek

Mike Pompeo dorazil v úterý do hlavního města Saúdské Arábie Rijádu, kde se sešel s nejvyššími představiteli státu. Na schůzce podle mluvčí ministerstva zahraničních věcí Heather Nauertové poděkoval králi Salmánovi za jeho angažovanost a podporu důkladného, transparentního a včasného vyšetřování případu novináře Chášakdžího. Poté se sešel s korunním princem Muhammadem bin Salmánem, o němž Chášakdží kriticky psal do amerického deníku The Washington Post a kvůli jehož nástupu k moci odešel novinář do exilu do Spojených států.

Turecká policie v úterý ráno dokončila devítihodinovou práci na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kde od pondělí hledala stopy po zmizelém žurnalistovi. Podle nejnovějších informací agentury AP našla turecká policie přímé důkazy toho, že novinář byl v budově konzulátu zavražděn. Pro americkou televizi CNN vyšetřovatelé později uvedli, že novinářovo tělo bylo po vraždě na istanbulské ambasádě rozřezáno.

Možnost prozkoumat konzulát dostaly turecké úřady až poté, co spolu v neděli o případu telefonicky hovořili turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a saúdský král Salmán. Podle listu Sabah měli vyšetřovatelé aplikovat i látku luminol, aby zjistili přítomnost krevních skvrn. Není jasné, jak bude spolupracovat spojený turecko-saúdský vyšetřovací tým, na jehož vytvoření se telefonicky domluvili prezident Erdogan a král Salmán.

Kvůli pravděpodobné vraždě ostatně Saúdské Arábii už dříve pohrozil přísným trestem i americký prezident Donald Trump.

Saúdská Arábie zatím vytvářela nad případem zmizení opozičního novináře Chášakdžího intenzivní „kouřovou clonu”. Rijád nejprve oficiálně tvrdil, že žurnalista, který si přišel 2. října na konzulát v Istanbulu pro potvrzení o rozvodu, budovu živ a zdráv opustil. Podle některých amerických médií se ale saúdskoarabský režim chystá přiznat, že Džamál Chášakdží v prostorách konzulátu přišel o život, když se údajně „vymkl kontrole” novinářův výslech. Na ambasádu si pro něj mělo dojít speciální komando.

Podle nejmenovaných zdrojů, které citují CNN a The New York Times, by pilířem této informační verze mělo být tvrzení, že úkolem speciálního týmu měl být únos novináře do Saúdské Arábie a že šlo o operaci, která nebyla posvěcená z nejvyšších míst. List The New York Times pak přímo napsal, že se obětním beránkem má stát nejmenovaný činovník saúdskoarabské zpravodajské služby, jenž měl ukázat přehnanou horlivost s cílem „vysloužit si ostruhy”. Tuto konstrukci po telefonátu se saúdskoarabským králem Salmánem nepřímo podpořil americký prezident Donald Trump, podle něhož se Chášakdží mohl stát obětí „zabijáků mimo kontrolu”.

Jenže Džamál Chášakdží byl natolik prominentním žurnalistou, který mimo jiné psal pro prestižní americký list The Washington Post, že je těžko představitelné, že by detailní plán, navíc v cizí zemi, neschválila nejvyšší místa v Rijádu. Navíc podle tureckých bezpečnostních úřadů byli součástí speciálního týmu, který do Istanbulu přiletěl dvěma letadly ze Saúdské Arábie, i specialisté na patologii. Lze navíc pochybovat o tom, že by se s tímto vysvětlením spokojilo Turecko, jehož prezident Erdogan označil Chášakdžího za svého přítele a který přislíbil důkladné vyšetření novinářova zmizení.

Reklama

Doporučované