Hlavní obsah

Téměř 40 tisíc mrtvých za rok. Střelné zbraně loni zabily rekordní počet Američanů

V loňském roce zemřelo střelnou zbraní téměř 40 tisíc Američanů.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Minulý rok zemřelo kvůli střelným zbraním 39 773 Američanů. Jde o nejvyšší počet takových úmrtí od roku 1979, kdy se tento jev začal v USA uvádět v datech o úmrtnosti. Informaci přinesl zpravodajský server CNN, data potvrdila organizace Centers for Disease Control and Prevention. Podobnou analýzu dříve provedla také nezisková organizace Educational Fund to Stop Gun Violence.

Článek

Od roku 1999 se míra úmrtnosti vlivem střelných zbraní zvýšila z 28 874 o více než 10 tisíc případů. Sebevraždu s použitím zbraně v roce 2017 spáchalo 23 854 lidí, což je nejvyšší četnost za posledních 18 let. Bílí muži byli zastoupeni ve 23 927 případech včetně sebevražd.

Kromě vražd a sebevražd se do statistiky započítávaly také neúmyslná zabití, smrt ve válce nebo vlivem legálních intervencí.

„V roce 2017 zemřelo téměř 109 lidí denně kvůli střelným zbraním. Toto násilí je veřejnou zdravotní epidemií, kterou je nutné řešit veřejným zdravotnictvím, proto musíme ihned podniknout kroky založené na evidenci, například zavést nutnost povolení k nákupu zbraně nebo zpřísnit zákony ,” uvedla Adelyn Allchinová z organizace Educational Fund to Stop Gun Violence.

„Zákon na kontrolu zbraní není odpovědí. Pokud chceme zabránit dalším hrozným případům násilí se zbraněmi, naši lídři musejí přestat démonizovat muže a ženy z řad asociace a hledat řešení, které zachrání naše životy,” napsala ve středu na Twitteru vlivná organizace National Rifle Association.

Reklama

Související témata:

Doporučované