Hlavní obsah

Test mikropůjček. Peníze máte rychle, úrok platíte ve stovkách procent

Duel Televize Seznam o mikropůjčkách.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Duel o tom, zda a jak si půjčit pár stovek před výplatou - a za pár týdnů je vrátit.

Článek

Představa lidí v náhlé finanční tísni a realita nemohou být vzdálenější. Za půjčených 10 tisíc na půl roku musíte vrátit třeba až 70 tisíc korun. Úroky ve stovkách procent nejsou výjimkou.

Poskytovatele mikroúvěrů otestovala organizace Člověk v tísni. Testu se zúčastnilo 49 společností, některé z nich už zanikly.

Duel Televize Seznam

Kteří poskytovatelé mikropůjček jsou odpovědní? A kterým se obloukem vyhnout? V Duelu diskutovali David Borges, analytik společnosti Člověk v tísni, a ředitel Zaplo Finance Vít Růžička.

Nejodpovědněji se ke svým dlužníkům chová Home Credit s půjčkou Kamali. Stříbro patří Airbank, bronz COFIDISu. Dobře dopadly i velké banky. Hodnotilo se podle tří kritérií: na kolik půjčka celkem přijde, zda firma pokytuje klientům relevantní informace a jaké používá právní postupy.

Mezi společnosti, které v testu odpovědného úvěrování naopak propadly, patří zejména menší nebankovní poskytovatelé úvěrů. Na posledních příčkách současného Indexu odpovědného úvěrování se umístily společnosti Friendly Finance (pujckomat.cz), CZ Mini Credit (malykredit.cz), Viva Credit, CreditKasa, Orange Finance a CreamFinance (Crediton.cz). Jejich půjčky jsou drahé a informace předkládané lidem považuje Člověk v tísni za nedostatečné.

Výsledky průzkumu, který dělal Člověk v tísni.

Před rokem 2016, kdy začal platit zákon o spotřebitelském úvěru, působilo v tuzemsku až 800 poskytovatelů malých úvěrů. O potřebnou licenci od České národní banky jich požádala jen část a 84 firem ji pak dostalo. Trh se tedy zmenšil, ale neseriózní praktiky z něj nezmizely.

Výsledky průzkumu, který dělal Člověk v tísni.

Reklama

Doporučované