Hlavní obsah

Těžký život na kazašském sídlišti. Jak se žije tam, kde chybí záchody

Svět bez obalu: Jižní Kazachstán má problém s toaletami. Takhle byste na záchod asi chodit nechtěli.Video: RFE/RL

 

Reklama

Na sídlišti v kazašském městě Kyzylorda chybí napojení na kanalizaci. A tak tu má každá rodina svůj záchod. Akorát stojí venku před domem.

Článek

Na sídlišti v jihokazašském městě Kyzylorda můžete vidět desítky kadibudek. Obyvatelé sídliště totiž nemají do svých bytů zavedenou kanalizaci, a tak musí chodit na záchod ven. A to přesto, že jim kazašská vláda už léta slibuje, že tuto neúnosnou situaci vyřeší.

„Těžko tomu můžete říkat dům. Tohle nepatří do současné doby,” říká jeden z obyvatel sídliště a dodává: „Podmínky uvnitř jsou strašné. Není zde kanalizace a musíme tak nosit vodu domů z venku. Na ulicích je nepořádek. Musíme ho odvážet na naše náklady. Když voda přestane téct, tak to musíme opravit sami. Je to těžké především pro naše děti.”

Budova sloužila jako ubytovna pro dělníky ještě za sovětské éry. Po pádu komunismu bylo mnoho podobných domů zprivatizováno. I tady rodiny vlastní své byty. Vláda sice spustila program na modernizaci takovýchto sídlišť, ale zdejší obyvatelé říkají, že u nich se nic nedělá.

Podrobnosti v úvodním videu, které je součástí pořadu Svět bez obalu. V premiéře jej můžete sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované