Hlavní obsah

Tisíce lidí v ulicích, hořící barikády a dva mrtví. Haiťané chtějí kvůli korupci svrhnout prezidenta

Haiťané chtějí svrhnout prezidenta. Viní ho z korupčních skandálů.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Cílovou destinací mnoha turistů zmítají násilné protesty. Tisíce demonstrantů v karibském státě Haiti žádají rezignaci tamního prezidenta Jovenela Moïseho. Toho před dvěma lety do čela země vynesly volby, kterých se účastnilo jen 18 procent voličů. Deset procent hlasů tehdy navíc komisaři označili za neplatné a Moïsemu tak k vítězství stačilo pouhých 600 tisíc hlasů, tedy pouhá dvacetina národa.

Článek

Nejméně dva životy si vyžádaly nepokoje v haitském hlavním městě Port-au-Prince. Demonstranti v posledních dnech blokovali silnice kameny, zapalovali pneumatiky a stavěli barikády. Ty budovala i policie – ve snaze zabránit protestujícím vstup do prezidentského paláce.

„Haiti nemá armádu, takže jediná bezpečnostní složka je policie, která je stavově podhodnocená, a tudíž nestačí hlídat všechny části města nebo dohlížet na pořádek všude. Navíc používá slzný plyn nebo vodní děla. Pak se stane, že je jedna nebo druhá strana vyprovokována,“ řekl Seznamu Petr Vacek, který na Haiti vede misi projektu Praga-Haiti.

Proč Haiťané protestují?

Vlnu nevole spustil korupční skandál kolem Venezuelou financovaného programu PetroCaribe. Z toho podle dvou zpráv auditorů firmy prezidenta Moïseho vytěžily miliony amerických dolarů. Peníze přitom měly putovat na výstavbu silnic, nemocnic a na podporu nejchudších lidí. Těch v zemi není málo – Haiti sice sdílí ostrov s turisticky oblíbenou Dominikánskou republikou, patří ale k nejchudším zemím západní polokoule. 60 procent lidí tam podle Světové banky žije pod hranicí chudoby. Musí vyjít s 2,4 amerického dolaru na den.

Skandál tak v lidech vzbudil hluboké emoce. „Moïse je žoldák. Jediné východisko z této situace je to, že Jovenel Moïse odejde z funkce. A po svém odchodu by měl jít do nápravného zařízení. Ne do exilu, do polepšovny,“ křičel během protestu muž, který agentuře Reuters odmítl poskytnout své jméno.

Banánový muž

Jovenel Moïse se proslavil přezdívkou „banánový muž“. Kariéru si totiž vybudoval zejména na produkci a vývozu banánů. Prezidentem se stal jako zkušený podnikatel, ale nezkušený politik. „Prezident přilévá do ohně, protože vypustil několik nevhodných výroků v nevhodný čas. Ať už byl nebo nebyl zapleten do korupčního skandálu, tak to, jakým způsobem vystupuje, rozhodně ničemu nepomáhá. Haiti je v patové situaci a prezident lidem nedokáže nic zaručit. Nepůsobí na mě jako kompetentní politik,“ uvedl Vacek.

Moïseho cesta k moci byla dlouhá a komplikovaná. Do úřadu nastoupil v únoru roku 2017 po 14 měsících úsilí. Vše začalo prvním kolem prezidentských voleb v říjnu roku 2015. Moïse tehdy získal nejvíc hlasů, ne však absolutní většinu potřebnou k okamžitému vítězství. Médii navíc kolovaly zprávy o tom, že volby byly zmanipulované. Druhé, rozhodující kolo voleb proto úřady musely několikrát odložit kvůli strachu z vypuknutí násilných střetů. V létě následujícího roku se tak rozhodlo, že výsledky posledních voleb jsou neplatné a že se celý volební proces bude konat znovu. Nové volby úřady vypsaly na brzký podzim – jenže tehdy přišel ničivý hurikán Matthew.

Lidé tak měli šanci hlasovat až v listopadu téhož roku – a v drtivém počtu rozhodli ve prospěch Jovenela Moïseho. Vyhrál v prvním kole. Přestože však se ziskem 56 % hlasů zvítězil drtivě, volila ho pouze dvacetina národa. Oněch 56 % se při účasti pouhých 18 procent registrovaných voličů značně smrsklo. O osudu 11milionového národa rozhodlo 600 tisíc voličů.

Reklama

Doporučované