Hlavní obsah

Totální zkáza. Tornádo neušetřilo ani domov seniorů, zpět se vrátit nemohou

Foto: Twitter/Jana Leitnerová, Seznam Zprávy

Tornádo na Hodonínsku a Břeclavsku bralo střechy domů, ničilo garáže, okna i auta.

Reklama

Ničivá větrná smršť v noci ze čtvrtka na pátek poškodila i domov pro seniory v Hodoníně. Lidé na místě museli nechat své věci a přemístit se do bezpečí, někteří jsou zraněni a v šoku.

Článek

„Maminka byla zrovna v atriu s prosklenou střechou a palmami. Vyšla ze svého pokoje, aby zkontrolovala sousedku, a v tu chvíli na domov udeřilo tornádo a vysálo střechu. Květiny a další věci začaly lítat okolo, maminku to také nadneslo, snažila se chytit zábradlí a při tom se uhodila do ruky, asi si jí zlomila,“ popsal redakci řádění živlu Jan Pospíšil, jehož maminka je jednou z klientek S-centra Hodonín.

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Místo patří mezi budovy, které řádění větru citelně zasáhlo. Seniory museli urychleně evakuovat do městského hotelu Krystal. V domově nechali téměř vše – léky i osobní věci. Co bude dál, není jisté – vrátit se totiž nemohou.

„Domov je tak na půl roku neobyvatelný. Je to totální zkáza,“ popsal pro Seznam Zprávy dopady tornáda na domov seniorů jeho ředitel Václav Polách.

Infolinka pro poptávku i nabídku pomoci

Jihomoravský kraj zřídil infolinku, na které je možné poptávat i nabízet pomoc. Krizová linka 800 129 921 bude v nepřetržitém provozu i během nadcházejícího víkendu.

Živel se prohnal jižní Moravou a vyžádal si několik obětí, stovky raněných a množství zdevastovaných budov.

„Personál to zvládl perfektně. Klienti ale bohužel docela špatně, pro ně je to velice těžká rána. Všichni jsou evakuovaní a jsou víceméně v pořádku. Ti, kdo měli řezná poranění a pohmožděniny, jsou ošetřeni. Stará se o ně zdravotnický personál a pečovatelky. Takže to nejnutnější mají zabezpečené,“ uvedl ředitel.

Lidé na facebookové stránce zařízení nechávají vzkazy: „Mami, neboj, přijedeme si pro tebe!“ nebo „Držte se, myslíme na vás!“

Pomoc od kolegů

Na místě byla také radní Jihomoravského kraje Jana Leitnerová (Piráti). „Zázrak, že nejsou těžce zranění. Všechen personál si zaslouží obdiv a poklonu,“ uvedla.

Pro vedení domova nyní po počátečním šoku a pohotovosti přichází druhá a možná ještě náročnější fáze – sčítání škod a vyřešení otázky, co teď s klienty bude. Pomoc nabízejí například kolegové z Královéhradeckého kraje, organizuje ji Domov U Biřičky.

„Ředitelka je ve spojení s krizovým štábem Jihomoravského kraje a nabídla 10 krizově vytvořených lůžek k ubytování seniorů nebo matek s dětmi. V tuto chvíli se čeká na informace. Pro postižené seniory vypravíme auto. Financování této pomoci zajistíme ze sponzorských darů,“ napsala ředitelka domova Daniela Lusková.

Vedení radnic v Břeclavi a v Hodoníně nyní žádá obyvatele, aby nechodili na místa postižená noční bouří a tornádem a zbytečně necestovali, protože je nutné nechat silnice volné pro složky záchranného systému. Kromě domova seniorů vítr poškodil i střechu hodonínské sportovní haly či atletický stadion s tribunou. Tornádo na Hodonínsku a Břeclavsku bralo střechy domů, ničilo garáže, okna i auta. Některé obce jsou z části srovnané se zemí.

+2

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Reklama

Doporučované