Hlavní obsah

Tragédie v Tanzanii: Dva dny přežil v uzavřené strojovně převráceného trajektu

Nové záběry ze záchrany muže, který přežil nehodu trajektu v Tanzanii.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Agentura Reuters zveřejnila video, na kterém záchranáři přivážejí k tanzanským břehům Viktoriina jezera přeživšího z převráceného trajektu. Počet obětí přesáhl dvě stě.

Článek

Armádní potápěči u vraku trajektu ještě v sobotu pátrali po přeživších. Zaslechli totiž zvuky, které naznačovaly, že by ve vodě mohl být někdo živý.

Nakonec objevili jednoho muže, který přežil ve vzduchové bublině pod troskami. Podle tanzanské vládní televize (TBC) jde o technika trajektu, který se měl při jeho převrácení zavřít do strojovny.

Tanzanský prezident John Magufuli však v pátek nařídil zatknout „všechny osoby, které byly do provozování trajektu jakkoli zapojeny”.

Místní úřady totiž předpokládají, že se trajekt ve čtvrtek převrhl z důvodu přetížení. I přestože byla loď určená pro sto pasažérů, svědci tvrdí, že jich na palubě cestoval až čtyřnásobek. Zda tomu tak skutečně bylo, není ovšem možné ověřit. Agentura Reuters uvedla, že prodejce palubních lístků zahynul a záznamové zařízení lodi se ztratilo.

Incident u tanzanských břehů Viktoriina jezera si podle nejnovější bilance úřadů uvedené televizí CNN vyžádal až 223 životů. V okolí lodi se však stále objevují nová těla obětí. Na místo neštěstí již dorazily desítky dřevěných rakví.

Prezident Magufuli v pátek vyhlásil čtyřdenní státní smutek za všechny oběti neštěstí a jejich rodiny i pozůstalé.

Reklama

Doporučované