Hlavní obsah

Trenérská výzva v extralize nebude. Kluby nezvládly vybavit své stadiony kamerami

Hokejová Tipsport extraliga týden před startem nové sezony zrušila zavedení revolučního pravidla.

Reklama

Revoluční změna pravidel se v Tipsport extralize odkládá o rok. Spustit po vzoru vyspělých světových soutěží oblíbené pravidlo coach challenge není v Česku možné, stadiony pro to nejsou vybavené odpovídající technikou. Výkonný výbor hokejového svazu o tom rozhodl pouhý týden před startem sezony.

Článek

Už příští pátek odstartuje nový ročník hokejové Tipsport extraligy, nakonec však bez nejvíce propagované novinky. Hokejový svaz na poslední chvíli zrušil zavedení coach challenge (trenérská výzva), kterou si velmi rychle oblíbili trenéři i fanoušci v NHL a pravidlo začaly brzy přejímat i vyspělé evropské soutěže.

O tom, že zavedení pravidla může být velký problém, informoval Seznam už v polovině července. Tehdy to pro náš server poprvé připustil ředitel soutěže Josef Řezníček. Pro trenérskou výzvu, která umožní koučům na základě videa nechat znovu přezkoumat sporné situace předcházející gólům, je totiž nutné vybavit stadiony potřebnou technologií.

A to se - minimálně toto léto - ukázalo jako neřešitelný problém. Vybavit své arény dostatečným počtem full HD kamer se povedlo zhruba jen polovině klubům, ty další své stadiony na start sezony připravit nedokázaly. Často i vinou toho, že jejich stadiony vlastní nebo provozuje město. Kvůli tomu vznikaly i neuvěřitelné paradoxy: Zatímco na starém zimním stadionu v Litvínově potřebná technika nainstalovaná je, v „nejmodernější” české hale - pražské O2 areně - nikoliv.

Ještě v polovině července byla ve hře varianta, že by extraliga bez ohledu na to coach challenge zavedla a pravidlo by mohly týmy uplatňovat jen tam, kde to bude možné. Chtěly to tak samotné kluby, které se měly podpisem smluv zavázat, že tento postup nebudou kritizovat.

Na dnešní valné hromadě ČSLH se ale rozhodlo, že taková soutěž by byla neregulérní. „Technicky připravený, prověřený a odzkoušený systém by byl při zahájení soutěže k dispozici na méně než polovině extraligových stadionů. Další instalace v průběhu sezony přibudou, společně s kluby jsme však došli k závěru, že trenérskou výzvu spustíme až v příštím ročníku, kdy bude dostupná všude. Podmínky musí být v tomto směru stejné, aby nezavdávaly podnět ke spekulacím a diskusím o regulérnosti,” říká nyní Řezníček.

Na pravidlo si tak budou muset fanoušci minimálně rok počkat. Od sezony 2019/20 by už narozdíl od letošního roku odpovídající technické vybavení stadionů k jeho spuštění mělo být jedním ze základních bodů k získání extraligové licence.

Hokejová extraliga tedy nakonec bez coach challenge odstartuje úvodním kolem v pátek 14. září. Vedle některých změn pravidel, o kterých si můžete přečíst v následujícím článku, musí fanoušci počítat i se změnou televizního programu. Spolu s Českou televizí totiž bude nejvyšší českou hokejovou soutěž vysílat i stanice O2 Sport.

Reklama

Doporučované