Hlavní obsah

Trhlina v zemi jako důkaz rozdělení afrického kontinentu? Jen důsledek eroze, tvrdí expert

Trhlina v Keni s rozdělením Afriky nesouvisí, stojí za ní eroze.Video: Reuters

 

Reklama

V africké Keni se objevila více než patnáct metrů široká a několik kilometrů dlouhá trhlina v zemi. Podle mnohých je hmatatelným důkazem oddělení dnešního Somálska a dalších oblastí východního pobřeží od kontinentu v horizontu desítek milionů let.

Článek

Více než patnáct metrů široká a několik kilometrů dlouhá trhlina v zemi se objevila v Keni na východě Afriky. Místní trhlinu v zemském povrchu poprvé zpozorovali na konci března po dlouhých deštích a několika menších zemětřeseních. Od té doby nabývá na rozměrech.

Země se v Keni roztrhla v oblasti dvou vzdalujících se tektonických desek - africké, označované také jako nubijská, a somálské. Právě kvůli tektonické aktivitě v této oblasti se očekává, že se africký kontinent v horizontu několika desítek milionů let rozdělí na dvě části.

Trhlinu tak vzhledem k místu jejího vzniku mnohá média, jako třeba The Washington Post, označila za hmatatelný důkaz budoucích událostí.

Seizmolog z univerzity v Southamptonu Stephen Hicks ale ve svém komentáři pro The Guardian uvedl, že keňská trhlina nemá s rozdělením kontinentu nic společného. Za jejím vznikem podle něj stojí pouze eroze a podobné jevy nejsou v regionu po silném dešti výjimkou.

Podle Hickse leží odpověď na spekulace o vzniku trhliny hned na povrchu. Pokud by ji zapříčinil posun desek, nebyly by na některých místech „můstky” spojující obě strany propasti a hranice trhliny by připomínaly puzzle. Tedy při opětovném spojení by vytvořily zdánlivě nedotčený celek, čemuž záběry z místa neodpovídají.

Hicks také připomíná, že zmíněná zemětřesení, o kterých hovořili místní, nejsou oficiálně potvrzená. V minulosti se otřesy země související s pohybem africké desky sice objevily, ale na Richterově stupnici překonaly pátý bod a rozpoznány byly tisíce kilometrů od epicentra.

Zemětřesení údajně zčásti stojící za nejnovější trhlinou v zemi ale nezaznamenali ani výzkumníci v padesát kilometrů vzdáleném Nairobi.

Reklama

Související témata:

Doporučované