Hlavní obsah

Třináct školáků se otrávilo. Dělali pokus se čpavkem, pak se chtěli zápachu zbavit voňavkou

Foto: hasiči

Záchranka pomáhá intoxikovaným žákům.

Reklama

Třináct žáků základní školy v Chotěšově na Plzeňsku se otrávilo kosmetickými přípravky. Podle mluvčího krajských záchranářů Martina Brejchy došlo ve třídě k rozptýlení dvou přípravků, děti měly podrážděné dýchací cesty a trpěly celkovou nevolností.

Článek

„Žádné z nich není ohrožené na životě, v nejbližší době budou všechny transportovány do zdravotnických zařízení,“ sdělil Brejcha a dodal, že na místě zasahují čtyři výjezdové skupiny bez lékaře a jedna s lékařem. Je tady i inspektor provozu.

Podle mluvčího krajských hasičů Petra Poncara jeden z žáků po hodině nastříkal do vzduchu dvě voňavky. Ve třídě bylo třináct dětí, kromě nich nikdo další nemusel být evakuovaný. Hasiči odebrali vzorek materiálu, speciální chemická laboratoř z Třemošné jej bude zkoumat. Mimo jiné ověří, zda skutečně v lahvičce byl deklarovaný kosmetický přípravek.

K vyšetření bylo odvezeno deset dětí, dvě z nich na urgentní příjem, dvě na ARO a zbytek na dětskou kliniku. Tři děti si rodiče mohli odvézt domů, další zdravotnickou péči nepotřebovaly.

Děti měly podrážděné dýchací cesty a trpěly bolestí hlavy nebo celkovou nevolností

Laboratoř Třemošná na místě určila jako základní nosnou látku líh. Podrobnější výsledky budou hotové v průběhu příštího týdne.

Případ byl předán Policii.

„Děti dělaly o přestávce nějaký pokus se čpavkem. A protože to tam smrdělo, tak to vystříkaly nějakou voňavkou. Jestli pak došlo k nějaké reakci, to nevím," řekl ČTK zdroj obeznámený s případem.

Reklama

Doporučované