Hlavní obsah

Tropy v New Yorku trápí tenisty na US Open. Junioři kolabují, vedro nezvládl ani Federer

Roger Federer o vedrech na US Open. Video: AP

 

Reklama

Ve Spojených státech začal druhý týden posledního tenisového grandslamu sezony a nejatraktivnějším zážitkem v zářijovém New Yorku je… stín. Po několika dnech relativní úlevy se do dějiště tenisového US Open vrátila více než 70procentní vlhkost a teploty přes třicet stupňů Celsia.

Článek

Americká tenisová asociace uzpůsobila tropickému počasí zápasová pravidla. Po druhém setu v zápasech žen a juniorů následuje desetiminutová pauza, muži si na svou přestávku musí počkat tři sety. „Mladší hráči, a především junioři obecně, hůře snášejí taková vedra,“ uvedla Melissa Leberová, lékařka ze střediska Mont Sinai, která je členkou lékařského týmu na US Open. „Junioři ani jejich trenéři nejsou tak dobře informováni, co mají dělat, pokud jde o hydrataci a správnou výživu při takových podmínkách.“ U juniorů platí, že pokud teplota tzv. vlhkoměru přesáhne 32,2 stupně Celsia, rozhodčí přeruší jejich zápas.

Několik juniorských hráčů se podle zprávy lékařského týmu během pondělního dne potýkalo s nevolností, závratěmi, únavou i zvracením přímo na kurtu. Šestnáctiletá Američanka Caty McNallyová pětkrát zvracela na straně kurtu během druhého setu zápasu proti Francouzce Bancheikhové. Obě hráčky ale nakonec po druhém setu odmítly desetiminutovou přestávku na osvěžení, třetí set pak získala favorizovaná Američanka.

Odpolední slunce ovlivnilo i zápas čtvrtého kola mezi Markétou Vondroušovou a Lesjou Curenkovou. Tenisový kurt Grandstand nabízí mnohem méně stínu než centrální stadiony. Ukrajinská tenistka si za stavu 5:4 v prvním setu vyžádala lékařské ošetření, během úvodní sady se opírala o kolena a ztěžka dýchala. Úvodní sadu tak devatenáctiletá Češka získala v tiebreaku a ve druhém setu kráčela za postupem do čtvrtfinále, když rychle vedla 2:0.

„Měla jsem závratě,“ řekla Curenková při pozápasové tiskové konferenci. „Prosila jsem Boha, aby urychlil stín a poslal ho na celý kurt.“

Twitter: „Jeden z nejtěžších zápasů mého života!

Curenková byla podle svého výrazu zralá na skreč, po kurtu se ale pohybovala celkem normálně. A její prosba byla vyslyšena. Stín postupně zahaloval kurt a s ním se také zlepšovala hra Ukrajinky. Stav druhé sady vyrovnala a také získala ve svůj prospěch poměrem 7:5. Už během posledních gamů druhé sady začalo českou tenistku trápit pravé tříslo, na které si Vondroušová stěžovala už po utkání s Bertensovou. V přestávce mezi sety si nechala pravou nohu obvázat, rozhodující set už ale byl v režii Ukrajinky, získala ho poměrem 6:2.

„Nebylo to největší horko, které jsem na kurtu zažila. Ještě nikdy jsem se ale necítila tak špatně. Většinou s horkem nemám problém, ale dneska to byl jeden z nejnáročnějších zápasů mé kariéry,“ dodala šestatřicátá hráčka světového žebříčku.

Markéta Vondroušová s Ukrajinkou nesouhlasila. „Nemyslím si, že by měla až takové potíže, podle mě to spíš hrála. Hrála normálně, bylo to jen divadlo,“ řekla od plic na tiskové konferenci. „V prvním setu bylo opravdu vedro. Asi jí bylo trošku špatně, mně taky, ale to je asi v takovém počasí všem. Není potřeba dělat takové herecké výkony.“

Twitter: „Další horký den v New Yorku... Novak Djokovič poráží Joao Sousu ve třech setech. Extrémní horka si znovu vyžadují speciální opatření.

Radost ze svého výkonu měl Novak Djokovič. Jeden z hlavních favoritů na vítězství v celém turnaji porazil ve třech setech Brazilce Sousu. „Jsem velmi šťastný, že se mi to povedlo ve třech setech. O počasí ale mluvit nechci. Máme všichni štěstí, že můžeme hrát sport, který milujeme. Snažím si na kurtu užívat každý moment,“ uvedl vítěz posledního Wimbledonu na tiskové konferenci.

Ve čtvrtfinále měl srbského šampiona čekat pikantní duel s Rogerem Federerem. Legendární Švýcar ale, možná také i vinou horka, překvapivě podlehl Australanu Johnu Millmanovi 6:3, 5:7, 6:7 a 6:7.

„Na stadionu nebyla téměř žádná cirkulace vzduchu, v některých momentech jsem měl opravdu problém se nadechnout. Stalo se mi to myslím téměř poprvé. Člověk se prostě víc potí, špatně se mu dýchá a není to nic příjemného. John dnes ty podmínky zvládl lépe, dost možná je na podobné vlhké podmínky zvyklý z Brisbane. Jsem zklamaný, že jsem to nezvládl, ale zároveň jsem byl asi i trošku šťastný, že ten zápas už skončil,“ uvedl Federer po zápase.

Horko čeká Flushing Meadows i v úterý, podle předpovědi to vypadá na 32 stupňů Celsia a takřka sedmdesátiprocentní vlhkost. Ochlazovat by se mělo začít od středy. Víkendové finále pak dost pravděpodobně proprší.

Reklama

Doporučované