Hlavní obsah

Trump při schůzce s republikány naléhal na reformu imigračních zákonů a objal vlajku

Americký prezident v Kongresu naléhal na reformu imigračních zákonů.Video: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump při schůzce s republikánskou většinou v Kongresu naléhal na přijetí reformy přistěhovaleckých předpisů. Zákonodárcům řekl, že vzhledem k sílící nevoli nad oddělováním dětí od migrantů dopadených na mexicko-americké hranici podpoří kterýkoliv z imigračních zákonů, které projdou Sněmovnou reprezentantů.

Článek

„Máme jen jednu příležitost, abychom to udělali,“ apeloval Trump na republikány, kteří se už měsíce snaží dospět ke konsenzu mezi konzervativci a umírněnými.

Trump při setkání na Kapitolu prohlásil, že se musí s přistěhovalectvím něco podniknout „teď hned“, uvedl člen sněmovny Mark Meadows. Prezident připustil, že rozdělování rodin „určitě není přitažlivé téma a působí špatně“, dodal Tom Cole.

Od počátku května došlo k oddělení více než 2300 dětí od rodičů. Záběry na mladé lidi v klecích a nahrávky dětského nářku budí hněv na domácí scéně od představitelů církví po vlivné podnikatele, jakož i kritiku z ciziny. Podle průzkumu Reuters/Ipsos tuto politiku podporuje méně než třetina Američanů, zatímco proti ní se staví 56 procent dotázaných.

Trump udělal z tvrdého postoje proti přistěhovalectví ústřední bod své volební kampaně a důrazně hájí kroky své vlády, která zavedla politiku „nulové tolerance“ a přísného prosazování přistěhovaleckých předpisů. Vinu za rozdělování rodin ale svaluje na demokraty, jejich údajnou laxnost a na „mezery v zákonech“ – přestože Trumpovi republikáni mají většinu v obou komorách Kongresu. Ukončení rozdělování rodin se snaží spojit s přijetím širšího zákona o imigraci, zahrnujícího i financování zdi na hranicích s Mexikem. To demokraty přimělo k obviňování prezidenta, že děti používá jako rukojmí.

„Máte děti, pane prezidente? Chcete, aby vaše děti byly odděleny?“ pokřikoval jeden z demokratických zákonodárců při živelné interpelaci na chodbách Kapitolu. Prezident tyto dotazy ponechal bez odpovědi a spokojil se s tím, že zamával na kamery. Před novináři si později pochvaloval „vynikající setkání“ s republikány.

Po svém projevu prezident objal americkou vlajku.Video: AP

Během setkání prezident ujistil, že podpoří jakýkoli republikánský zákon, který by urovnal „krizi na hranici a problém rozdělování rodin tím, že umožní rodiny vyhostit“ bez jejich rozdělení, za předpokladu, že zahrne i další požadavky: postavení zdi na hranici s Mexikem a omezení legální migrace, uvedl mluvčí Bílého domu. Agentura AFP poznamenala, že až dosud Trump požadoval i řešení otázky statisíců mladých lidí, kteří do USA přišli jako děti bez potřebných dokladů. Tentokráte se o těchto „snílcích“ nezmínil.

Celý projev Trump zakončil poněkud zvláštně. Za doprovodu písně, ve které se zpívalo „You can't always get what you want“ (Pokaždé nedostaneš to, co chceš) objal americkou vlajku.

Reklama

Související témata:

Doporučované