Hlavní obsah

Trump se v případu zmizelého novináře postavil za Rijád, jde prý o ukázku presumpce viny

Trump se v případu zmizelého novináře postavil za Rijád, změnil rétoriku.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Pokud se potvrdí, že za zmizením novináře Džamála Chášakdžího stojí vražda s posvěcením z nejvyšších saúdskoarabských míst, čeká Rijád tvrdý trest. Ještě před pár dny tak mluvil americký prezident Donald Trump. V posledním rozhovoru ale Trump otočil.

Článek

„A jsme zase u toho. Vinen, dokud se neprokáže nevina,“ řekl Trump novinářům z agentury AP. Americký list The New York Times (NYT) jeho výrok označil za dosud nejostřejší vyjádření k případu Džamála Chášakdžího.

Americký prezident v rozhovoru situaci, kdy je Tureckem a řadou západních zemí Saúdská Arábie nařčena z objednávky vraždy novináře kritického vůči rijádskému režimu, přirovnal k obvinění soudce Bretta Kavanaugha ze sexuálního násilí a jeho následnému vyšetřování.

NYT připomíná, že na začátku Kavanaughova případu se Trump o Christine Blasey Fordové, která nyní už soudce amerického nejvyššího soudu obvinila, vyjadřoval velmi kladně. Později, jak se vyšetřování a výslech obou před senátory protahovaly, ale začal otáčet a Fordovou v posledních fázích zesměšňoval i na setkání se svými příznivci.

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášakdží zmizel 2. října v tureckém Istanbulu, kde byl naposledy viděn, jak vchází do budovy saúdskoarabského konzulátu. Podle Turků mělo Chášakdžího na půdě konzulátu zavraždit a jeho tělo následně rozřezat speciální komando s pověřením z nejvyšších saúdských míst. Pod zárukou anonymity vraždu novináře médiím včetně NYT potvrdili i členové turecké vlády.

Americká média v souvislosti s Trumpovým obratem upozorňují také na jeho obchodní aktivity s Rijádem. Americký prezident je s nejbohatší saúdskoarabskou vrstvou spojen přinejmenším od začátku 90. let, píše The Washington Post. „Kupují moje byty. Utratí 40 nebo 50 milionů dolarů. Jak bych je nemohl mít rád? Mám je moc rád,“ řekl Trump při předvolební kampani v roce 2015.

List dále uvádí, že mnoho z Trumpových obchodů s členy saúdské královské rodiny přišlo v době, kdy byl nynější americký prezident ve finanční tísni.

Zatímco zastáním se soudce Kavanaugha, jehož případ mohl být vnímán především jako střet republikánů a demokratů, Trump v očích republikánských voličů jistě stoupl, píše NYT, možná vražda spojená s rozřezáním těla je něco zcela jiného. Obzvlášť pokud Turecko představí důkazy, o kterých tvrdí, že existují.

Proti Rijádu a korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi se už staví i jinak tradiční příznivci vztahů se Saúdskou Arábií. „Nechal toho chlapa v Turecku zabít. Čekáte, že to budu ignorovat? Připadám si zneužitý. Dokud bude tenhle člověk vládnout, tak se do Saúdské Arábie nikdy nevrátím,“ řekl například republikánský senátor Lindsey Graham na televizní stanici Fox.

Rijád zapojení do incidentu dlouho popíral, podle zdrojů CNN ale nyní tamní vláda chystá prohlášení, ve kterém se přizná k zabití novináře při výslechu. Prohlášení má také obsahovat informace o tom, že výslech nebyl posvěcen saúdskými špičkami.

Reklama

Doporučované