Hlavní obsah

Trump zdvojnásobil cla na tureckou ocel a hliník

Foto: Wikimedia.org/ShealahCraighead

Americký prezident Donald Trump a turecký prezident Erdogan ve Washingtonu v květnu 2017.

Reklama

Americký prezident Donald Trump zdvojnásobil cla na dovoz turecké oceli a hliníku. Dodal, že americko-turecké vztahy v dnešních dnech nejsou dobré.

Článek

Americký prezident Donald Trump se rozhodl zdvojnásobit cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. U oceli tak bude clo činit 50 procent a u hliníku 20 procent. Trump o tom v pátek informoval na svém twitterovém účtu. Turecko-americké vztahy se v poslední době zhoršily kvůli sporům ohledně politiky vůči Sýrii a kvůli tomu, že Ankara zadržuje amerického pastora Andrewa Brunsona.

„Právě jsem schválil zdvojnásobení cel na ocel a hliník pro Turecko,” napsal Trump. „Naše vztahy s Tureckem teď nejsou dobré,” dodal. Zhoršené vztahy Turecka se Spojenými státy přispívají k poklesu kurzu turecké liry, která se v pátek vůči dolaru propadla na nové minimum.

Brunson v Turecku čelí obvinění z terorismu a špionáže. Spojené státy ve středu kvůli procesu s pastorem zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti. Oběma zmrazily majetek a účty spadající pod americkou jurisdikci, americké subjekty nyní s těmito lidmi rovněž nesmějí obchodovat.

Reklama

Doporučované