Hlavní obsah

Trumpa kvůli vyhlášení stavu nouze žaluje 16 států USA. „Nesmí krást peníze Američanům,“ stěžují si

Trump podle žalobců uvrhl zemi do ústavní krize.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Vyhlášení stavu nouze, které vzešlo z vlády prezidenta Donalda Trumpa, se nelíbí 16 americkým státům. Rozhodly se proto na rozhodnutí podat žalobu.

Článek

Koalice 16 amerických států v čele s Kalifornií zažalovala rozhodnutí vlády prezidenta Donalda Trumpa vyhlásit stav nouze ve snaze opatřit peníze na stavbu zdi na hranici Spojených států s Mexikem. Oznámily to v úterý tiskové agentury.

Žaloba, podaná u federálního soudu v Kalifornii, uvádí, že prezidentovo nařízení porušuje dvě ustanovení ústavy: jedno vymezuje legislativní postupy a druhé dává Kongresu poslední slovo ve veřejných financích.

Tvrdí také, že ministerstvo vnitřní bezpečnosti porušilo zákon o ochraně životního prostředí tím, že nevypracovalo dopadovou studii ohledně důsledků stavby zdi na přírodu v Kalifornii a Novém Mexiku.

Donald Trump podle žalobců „uvrhl zemi do své vlastní ústavní krize“.

Podání žaloby v předstihu oznámil generální prokurátor Kalifornie Xavier Becerra, který stejně jako většina zastupitelů nejlidnatějšího amerického státu patří k demokratické opozici. Trump podle něj „nesmí krást peníze Američanům a americkým státům, které jim uvolnil Kongres“.

Kromě Kalifornie žalobu podávají státy Colorado, Connecticut, Delaware, Havaj, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, Nové Mexiko, New York, Oregon a Virginie.

Kalifornie napadá Trumpa u soudu opakovaně. Becerra už podal přinejmenším 45 žalob proti vládě, poznamenala agentura AP.

Trump vyhlásil stav nouze v pátek v naději, že mu to umožní získat peníze na stavbu zdi i v situaci, kdy mu Kongres financování v požadované výši odepřel. Bílý dům počítá s možností odčerpat přes 6,5 miliardy dolarů z rozpočtů Pentagonu a ministerstva financí. S částkou 1,4 miliardy USD, kterou mu na posílení ochrany hranic poskytl Kongres, by prezident dostal celkem zhruba osm miliard dolarů (182 miliard korun).

Kongres nemůže podle ústavy prezidentovo rozhodnutí zrušit, ale může hlasováním rozhodnout, že existující stav nouze končí. Příslušná rezoluce se už podle listu The New York Times připravuje ve Sněmovně reprezentantů. Kromě demokratických členů Kongresu s prezidentovým postupem nesouhlasí ani část republikánů. Obávají se, že nynějšího precedentu, kdy hlava státu vyhlašuje tak mimořádné opatření bez pádného důvodu, by mohli zneužít budoucí demokratičtí prezidenti.

Podle listu The Washington Post prezidentovo páteční rozhodnutí už během víkendu zažalovalo několik nevládních organizací, například Středisko pro biodiverzitu, Hraniční síť pro lidská práva, Občané pro odpovědnost a etiku nebo Americká unie občanských práv. Všechny argumentují tím, že hlava státu v rozporu s ústavou obchází Kongres.

Reklama

Související témata:

Doporučované