Hlavní obsah

Trumpovi poradci mu schovávali dokumenty, aby je nemohl podepsat, píše v nové knize novinář

Nová kniha o Trumpově vládnutí má vyjít 11. září.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Kniha Strach: Trump v Bílém domě novináře Boba Woodwarda, který se v minulosti podílel například na odkrytí kauzy Watergate, má vyjít 11. září. Americká média ale už nyní přinášejí první útržky.

Článek

Chaos, strach a nervozita. Takto by se dala popsat atmosféra v Bílém domě amerického prezidenta Donalda Trumpa podle nové knihy známého amerického novináře a spisovatele Boba Woodwarda.

Spolupracovníci Donalda Trumpa podle knihy považují šéfa Bílého domu za nepoučitelného tvrdohlavce s inteligencí školáka a někdy před ním schovávají dokumenty, jejichž podpisem by mohl ohrozit bezpečnost Spojených států. Obávají se nevypočitatelných hnutí jeho mysli či toho, že případný výslech při vyšetřování ruské kauzy by pro něho mohl mít zásadní následky.

Dílo nazvané Fear: Trump in the White House (Strach: Trump v Bílém domě) vzniklo na základě desítek rozhovorů s lidmi pracujícími v prezidentově blízkém okolí. Woodward podle listu The Washington Post popisuje atmosféru v Bílém domě jako „administrativní puč“ či „nervové zhroucení“ prezidentova úřadu.

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Petr Boháček komentuje novou knihu o Trumpovi.Video: Seznam Zprávy

V knize se například píše, že Trump vyzval ministerstvo obrany k likvidaci syrského prezidenta Bašára Asada. Mělo jít o reakci a chemický útok v Sýrii v loňském dubnu. Ministr obrany James Mattis měl Trumpovi do telefonu říct, že jde „rovnou na věc“. Místo toho ale po zavěšení údajně řekl, že nic z toho, co mu řekl Trump, udělat nehodlá. Mattis prý přirovnal Trumpovo porozumění problémům k „žákovi páté nebo šesté třídy“.

„Je to idiot. Nemá smysl snažit se jej o čemkoli přesvědčit. Je úplně vykolejený,“ pronesl zase podle Woodwarda personální šéf Bílého domu John Kelly během jedné ze schůzek zaměstnanců prezidentského úřadu. „Ani nevím, proč jsme tady. Je to nejhorší práce, jakou jsem kdy dělal,“ dodal.

Kniha se věnuje rovněž zásadnímu současnému Trumpovu problému, kterým je vyšetřování údajné ruské spolupráce s jeho volebním týmem. Prezident je podle svých lidí touto kauzou doslova posedlý a vyvolává v něm vztek a paranoidní reakce.

Bob Woodward v minulosti dvakrát získal Pulitzerovu cenu a spolu s kolegou Carlem Bernsteinem stál u prozrazení aféry Watergate vedoucí k pádu prezidenta Richarda Nixona v roce 1974. Vydání díla čítajícího 448 stránek plánuje na příští úterý. Bílý dům novináře obvinil z vymýšlení umělých příběhů.

Reklama

Související témata:

Doporučované