Hlavní obsah

Trumpovo první veto. Prezident chce využít stavu nouze ke stavbě bariéry na hranici s Mexikem

Prezident chce díky stavu nouze využít dalších 3,6 miliardy dolarů na výstavbu hraniční bariéry.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Prezident Spojených států Donald Trump v pátek vetoval rezoluci Kongresu USA, která by ukončila jím vyhlášený stav nouze na hranici s Mexikem.

Článek

Odmítnutý návrh rezoluce se tak vrací do Kongresu, který může veto přehlasovat dvoutřetinovou většinou, což se ale nepředpokládá. Páteční veto je vůbec první, které Trump od nástupu do funkce vůči zákonodárcům použil.

Ukončení stavu nouze koncem února odhlasovala Sněmovna reprezentantů kontrolovaná demokraty a tento týden ve čtvrtek stejný krok učinil i Senát. V reakci na veto oznámila předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová, že kongresmani návrh posoudí znovu 26. března.

Trump v rozpočtu na rok 2020 žádá na hraniční zeď 8,6 miliardy dolarů

Pelosiová prohlásila, že Trump nemá úctu k ústavě, Kongresu a vůli amerického lidu. Vyzvala vládní republikány, aby odložili stranické pokrytectví a splnili přísahu, že budou bránit a chránit americkou ústavu.

Prezident chce díky stavu nouze využít dalších 3,6 miliardy dolarů na výstavbu hraniční bariéry. Právě to patřilo k hlavním slibům Trumpovy předvolební kampaně. Jeho požadavek na poskytnutí 5,7 miliardy dolarů totiž Kongres odmítl a schválil mnohem nižší částku.

Reklama

Související témata:

Doporučované